tiistai, 22 lokakuun

Ulkoministeri Radoslaw Sikorskin mukaan päätöksen takana on väitetyt sabotaasiyritykset EU:n jäsenvaltion maaperällä.

Ulkoministeri Radosław Sikorski ilmoitti tiistaina, että Puola on määrännyt lopetettavaksi Venäjän konsulaatin Poznańin kaupungissa maan länsiosassa.

Sikorskin mukaan päätöksen takana on väitetyt sabotaasiyritykset EU:n jäsenvaltion maaperällä.

– Tietojeni mukaan Venäjä on Puolassa ja liittolaismaissa tehtyjen sabotaasiyritysten takana. Siksi olen tehnyt päätöksen peruuttaa Venäjän Poznańin konsulaatin toimintaluvan, Sikorski sanoi lehdistötilaisuudessa.

Venäjällä on Varsovan-suurlähetystön lisäksi Puolassa neljä konsulaattia, nyt suljettavaksi määrätty Poznań mukaan lukien.

Puolan mukaan sen keskeinen rooli Ukraina-avun kauttakulkumaana on tehnyt maasta houkuttelevan kohteen Venäjän sabotaasille.

Konsulaatin sulkemispäätöksen taustalla on puolalaisessa oikeudessa hiljattain käsitelty tapaus, jossa Ukrainan kansalaista syytettiin maalitehtaan tuhopolton suunnittelusta Wrocławin kaupungissa Puolassa.

– Syyttäjä esitti vahvoja todisteita sen puolesta, että ulkomainen tiedustelupalvelu oli sabotaasiyrityksen takana, Sikorski kommentoi tapausta.

Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan mukaan päätös on ”jälleen yksi vihamielinen toimi” Puolalta. Zaharovan mukaan Venäjä tulee antamaan ”kivuliaan vastauksen” konsulaatin sulkemispäätökselle.

Monien länsimaiden viranomaiset uskovat, että Venäjän kätyrit ovat vastuussa useista rikoksista eri puolilla Eurooppaa. Venäjän epäillään olleen vastuussa useisiin tehtaisiin ja kriittiseen infrastruktuuriin kohdistetuista murroista ja tuhopoltoista sekä pahoinpitelyistä.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt osallisuutensa.

Lähteet: AFP, Reuters, STT

Juttua päivitetty 22.10. kello 18.11: Lisätty Zaharovan kommentit. Lisätty tarkempia tietoja päätöksen taustoista ja siitä, mistä Venäjää syytetään.

Jaa.
Exit mobile version