tiistai, 22 lokakuun

Rovaniemen kaupunki myi kahta historiallista rakennusta nettihuutokaupassa. Punainen tupa keräsi 121 000 euron suuruisen tarjouksen ja Rautatieläisten talo peräti 211 000 euroa.

Kahden historiallisten kohteen huutokauppa päättyi Rovaniemellä maanantaina kello 18. Hinnat nousivat huomattavasti tarjouskilpailun loppuvaiheessa ja vielä virallisen loppumisajankohdan jälkeen, kuten usein käy nettihuutokaupoissa.

Osin palanut Punainen tupa nostatti hintaansa huomattavasti tarjouskilpailun viime hetkillä. Siitä käytiin kilpailua vielä kello 18:n jälkeen kahden tarjoajan kesken.

Tuvan hinta nousi sadalla tuhannella eurolla viimeisen tunnin aikana. Viimeinen huuto Punaisesta tuvasta oli 121 000 euroa, ja tarjouskilpailu päättyi kello 18:10.

Rautatieläisten talosta tuli tarjouksia kiivaasti vielä varsinaisen huutokaupan sulkeuduttua, kun kaksi huutajaa innostui kilpailemaan kohteesta. Kello 18:13 talosta tarjottiin 211 000 euroa, mikä jäi voimaan. Hinta kapusi 56 000 euroa ylös päin vielä kello 18:n jälkeen.

Huutokaupoissa kaupunkia edustaneen Sp-Koti Rovaniemen myyntineuvottelija Markus Torvinen on erittäin tyytyväinen kiinteistöistä annettuihin tarjouksiin. Hänen mukaansa kummankin tarjouskilpailun voittaja on rovaniemeläinen.

Huutokaupat ovat ehdollisia, eli kaupunki voi halutessaan kieltäytyä myymästä rakennuksia korkeimpien tarjousten jättäjille.

Suojeltuja taloja ajalta ennen sotia

Yhtä vanhoja rakennuksia on Rovaniemellä vain vähän, sillä saksalaiset polttivat kaupungin vuonna 1944. Kumpikin myynnissä ollut talo on sen vuoksi suojeltu.

Suojelustatus vaikutti myös hintoihin, sillä se rajoittaa tontin käyttömahdollisuuksia. Esimerkiksi Punaisen tuvan kiinteistö, joka on kaupungin parhaimmilla paikoilla, saattaisi mennä kaupaksi useiden satojen tuhansien eurojen hintaan ’pelkkänä tonttina’ eli ilman suojeltuja rakennuksia, myyntineuvottelija Markus Torvinen arvioi.

Punainen tupa sijaitsee Kemijoen rannassa, aivan vanhan rautatiesillan kupeessa. Hirsisen päärakennuksen arvioidaan valmistuneen 1930-luvulla, mutta se voi olla vanhempikin.

Tupa tuhoutui osin tulipalossa vuosi sitten keväällä. Sitä ennen se oli tyhjillään yli kymmenen vuotta. Tontilla on myös suojeltu piharakennus.

Rautatieläisten talo sijaitsee keskustan pohjoispäässä, Rovakadun ja Poromiehentien välissä. Rakennuksessa on toiminut muun muassa nukketeatteri ja viimeksi kahvila.

Hirsirunkoinen talo on rakennettu vuonna 1909. Viime vuonna valmistuneen kuntoarvioraportin mukaan rakennus on tyydyttävässä kunnossa.

LISÄTTY 21.10.2024 klo 20:21 myyntineuvottelija Markus Torvisen kommentit.

Jaa.
Exit mobile version