lauantai, 18 toukokuun

Puoluebarometrin tulokset ennakoivat kokoomukselle menestystä eurovaaleissa. Sen sijaan viimeksi eurovaaleissa toiseksi tullut vihreät uhkaa tipahtaa kauas kärkisijoilta.

Kokoomus on odotetusti vahvoilla kesän eurovaaleja kohti mentäessä.

Puoluebarometrin mukaan kokoomus olisi tälläkin kertaa Suomen suurin EU-puolue 22 prosentin kannatuksella. Selvällä marginaalilla perässä tulisivat SDP ja perussuomalaiset.

Ylen haltuunsa saaman kyselyn on toteuttanut puolueiden tilauksesta tutkimusyhtiö Verian maaliskuun loppupuolella. Osana laajaa puolueiden tilaamaa tutkimusta kysyttiin, minkä puolueen tai ryhmittymän edustajaa vastaajat äänestäisivät, jos eurovaalit olisivat nyt. Verianin mukaan kyse on suuntaa antavasta arviosta.

Eduskuntapuolueiden lisäksi eurovaaleissa ehdokkaita on asettamassa joukko pienpuolueita.

Meppipaikoiksi karkeasti muunnettuna tulos tarkoittaisi, että kokoomus säilyttäisi kolme meppipaikkaansa ja tavoittelisi myös neljättä paikkaa. Yhtä meppipaikkaa kohden ehdokaslistan on laskennallisesti kerättävä runsaan kuuden prosentin kannatus.

Kokoomus on perinteisesti pärjännyt eurovaaleissa hyvin, sillä sen aktiivisesti äänestävä kannattajakunta käy uurnilla myös eurovaaleissa, joissa äänestysinto on jäänyt laimeaksi. Kyselyn mukaan kokoomuksen kannattajista 65 prosenttia aikoo käydä varmasti äänestämässä tälläkin kertaa.

SDP parantaisi viime eurovaalien 14,6 prosentin tuloksesta 17 prosentin kannatuksella. Tällä tuloksella puolue säilyttäisi kaksi meppipaikkaansa ja tavoittelisi kolmatta.

SDP:n tulos jäisi eduskuntavaaleja koskevista mielipidemittauksista, mutta puolueen äänestäjät eivät ole aikaisempinakaan vuosina innostuneet eurovaaleista samassa määrin kuin eduskuntavaaleista. Puoluebarometrin mukaan 50 prosenttia SDP:n kannattajista aikoo lähteä varmasti äänestämään.

Kärkikaksikon perässä tuleva perussuomalaiset ja keskusta säilyttäisivät kyselyn perusteella todennäköisesti kaksi meppipaikkaansa.

Perussuomalaisten ongelmana on sen kannattajien vaisu äänestysinto, minkä takia Eurooppaan laajalti povattu oikeistopopulistien nousu ei näy puoluebarometrin luvuissa. Perussuomalaisten kannattajista vain 39 prosenttia arvelee käyvänsä varmasti äänestämässä, keskustan kannattajista 54 prosenttia.

Vihreille tulossa hankalat vaalit

Vihreille kysely lupaa kylmää kyytiä. Viime vaaleissa historiansa parhaan tuloksen 16 prosentin kannatuksella tehnyt vihreät putoaisi 11 prosentin puolueeksi ja olisi vaarassa menettää nykyisestä kolmesta meppipaikastaan jopa kaksi. Vihreiden kannattajista 60 prosenttia kävisi varmasti äänestämässä.

Myös RKP on tiukassa tilanteessa. Luopuvan puheenjohtajansa Anna-Maja Henrikssonin voimin puolue kamppailee ainoasta meppipaikastaan, joka on vaarassa mennä sivu suun. Puolueen tilannetta parantaa sen kannattajien korkea äänestysinto. RKP:n äänestäjistä 69 prosenttia aikoo äänestää varmasti.

Vasemmistoliitto keräisi 9 prosentin kannatuksen ja pitäisi tällä yhden meppipaikkansa. Vihreiden tapaan vasemmistoliiton kannattajista 60 prosenttia on äänestämisestään varmoja.

Kristillisten ja Liike Nytin vaaliliitto olisi kyselyn mukaan hilkulla napata yhden meppipaikan. Kristillisdemokraateilla oli viimeksi edustaja europarlamentissa vuosina 2009–2014, jolloin meppinä toimi puolueen nykyinen puheenjohtaja Sari Essayah. Kristillisdemokraatit kerää 5 prosentin kannatuksen ja Liike Nytin kannatus on prosentin. Grafiikassa luvut on laskettu vaaliliiton takia yhteen.

Kesäkuun eurovaaleissa Suomen paikkamäärä Euroopan parlamentissa kasvaa yhdellä. Jaossa on siis tällä kertaa 15 paikkaa.

Puoluebarometri on toteutettu maaliskuun loppupuolella. Haastattelujen kokonaismäärä on vajaat 1 400. Tutkimustulosten virhemarginaali on 2,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jutun grafiikkaa on korjattu 22.4.2024 kello 17.25 ja kello 18.20. Grafiikassa SDP:n, kokoomuksen vihreiden ja vasemmistoliiton tulokset olivat väärin.

Jaa.
Exit mobile version