keskiviikko, 23 lokakuun

Suurin osa puolueista uskoo, että aluevaalien listat täyttyvät nopeasti, mutta kuntavaaliehdokkaiden löytämisessä on isompi työ.

Puolueet värväävät kiivaasti ehdokkaita kunta- ja aluevaaleihin, jotka käydään sunnuntaina 13. huhtikuuta. Aikaa sopivien ehdokkaiden löytämiseen on nyt vajaat puoli vuotta.

Rivakimmin puolueissa on edennyt aluevaaliehdokkaiden rekrytoiminen. Suurimmat puolueet uskovat, että ne saavat aluevaaleihin niin kutsutut täydet listat eli maksimimäärän ehdokkaita.

Pirkanmaan kokoomuksen toiminnanjohtaja Jari Porraslampi kertoo, että molempiin vaaleihin on saatu arviolta puolet ehdokkaista.

SDP:llä on toiminnanjohtaja Harri Sandellin mukaan jo 90 prosenttia aluevaaliehdokkaista nimettynä, ja kuntavaaliehdokkaistakin on asetettuna kolmannes.

Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin johtaja Sami Kymäläinen puolestaan sanoo, että ehdokkaita on molempiin vaaleihin saatu jo ”merkittäviä määriä”.

Historian ensimmäisissä aluevaaleissa vuonna 2022 suurin kannatusprosentti Pirkanmaalla oli kokoomuksella, toisena tuli SDP ja kolmantena perussuomalaiset.

Kuntapolitiikan tekijöitä vaikeinta löytää pikkukunnissa

Kuntavaalien osalta ehdokasasettelun tilanne vaihtelee ympäri Pirkanmaata.

Esimerkiksi Pirkanmaan Vasemmistoliiton vt. toiminnanjohtaja Aapo Niemi sanoo, että Tampereella ja muutamissa ympäristökunnissa tilanne on hyvä, mutta on myös kuntia, joissa tilanne on haastava. Vasemmistoliitossa uskotaan, että puolueen kokonaisehdokasmäärä Pirkanmaalla kasvaa.

Pirkanmaan Vihreiden puheenjohtaja Amu Urhonen kertoo, että tunnelmat vaihtelevat paikallisyhdistyksissä: joissain kunnissa ehdokkaita on helpompi koota listalle kuin toisissa.

Urhosen mukaan tällä hetkellä haasteena on myös se, että kovinkaan moni ei ole hahmottanut vaalien olevan tulossa. Lisäksi poliitikkojen kohtaama vihapuhe on herättänyt kysymyksiä ja huolta ehdokkuutta harkitsevissa.

Useimmat puolueet arvioivat, että aluevaalilistat saadaan täyteen vielä tämän vuoden puolella, mutta kuntavaalien ehdokaslistoja täydennetään vielä kevään mittaan. Ehdokashakemusten jättöpäivä on 4. maaliskuuta.

Osa puolueista kannustaa kaksoisehdokkuuteen

Puolueissa ei pidetä ongelmana sitä, jos sama henkilö on ehdolla sekä alue- että kuntavaaleissa. Joissain puolueissa kaksoisehdokkuutta pidetään toivottavana.

Keskustan piirin puheenjohtaja Arto Pirttilahti sanoo, että puolue kannustaa ehdokkuuteen molemmissa vaaleissa. Pirttilahden mukaan kuntasektorin osaamisesta on hyötyä myös hyvinvointialueen päätöksenteossa ja päinvastoin.

Kristillisdemokraattien Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Aura Elliott sanoo, että molempiin vaaleihin asettuminen ehdolle on suositeltavaa. Myös kansanedustajat voivat asettua ehdolle.

Vasemmistoliitto kertoo ainoana puolueena, että se ei katso hyvällä kolmoisrooleja eli tapauksia, joissa kansanedustaja asettuu ehdolle myös kunta- ja aluevaaleissa.

Nykyisessä aluevaltuustossa on edustettuna kahdeksan puoluetta. Alun perin puolueita oli yhdeksän, mutta Valta kuuluu kansalle menetti ainoan edustajansa kesken kauden.

Ylen sähköpostikyselyyn vastasivat muut puolueet paitsi Liike Nyt.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Jaa.
Exit mobile version