sunnuntai, 5 tammikuun

Poliittiset puolueet ovat haasteen edessä: kuinka saada nuoret lähtemään puoluepolitiikkaan?

Yle kertoi vastikään puolueiden suurimmista poliittisista lupauksista. He ovat isossa kuvassa kuitenkin poikkeus. Vaikka yhteiskunnalliset kysymykset ja politiikka kiinnostavat nuoria, puoluepolitiikka on toinen juttu.

Puolueiden keski-ikä nousee jatkuvasti, ja samalla kiihtyy kilpailu nuorista tekijöistä. Puolueissa joudutaankin käyttämään yhä enemmän energiaa juuri nuorten houkuttelemiseksi mukaan.

Niiden tulisi kyetä perustelemaan nuorille, miksi heidän tärkeiksi kokemiaan kysymyksiä kannattaisi edistää juuri poliittisten puolueiden kautta.

Puolueet johtavat tätä maata

Vihreiden puoluesihteerin Anna Moringin tuntuma on, että nuoret uskovat puolueita enemmän vaikuttamiseen esimerkiksi erilaisten liikkeiden, aloitteiden ja kampanjoiden kautta.

Tämä on hänen mukaansa huolestuttava kehitys.

Jos puoluepolitiikan arvoa ei nähdä, saattaa se hänen mukaansa johtaa siihen, että puolueessa arkeen ja yhteiskuntaan merkittävästi vaikuttavia päätöksiä ovat tekemässä muut kuin nuori sukupolvi.

– Poliittiset puolueet ovat ne tahot, jotka tätä maata johtavat. Terveiseni nuorille on, että politiikka kannattaa ottaa myös vakavasti yhtenä vaikuttamisen areenana liikkeiden, kampanjoiden ja suoran toiminnan ohella.

Moringin mainitsema kehitys on kuitenkin huomattu myös sosiaalidemokraateissa.

SDP:n puoluesihteerin Mikkel Näkkäläjärven mukaan onkin puolueiden tehtävä todistaa nuorille, miksi edustuksellinen demokratia on tehokkain väylä vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin.

– Kyllä se vaan edelleen on niin, että puolueet ja eduskunta ovat niitä paikkoja, joissa lakeja muutetaan ja päätetään siitä, mihin rahaa jaetaan.

”Lähestymme hattu kourassa ja nöyrinä”

Puolueet pyrkivät onkimaan nuoria kykyjä mukaan nuorisovaltuustoista, sosiaalisesta mediasta, julkisuudesta ja muusta yhteiskunnallisesta harrastustoiminnasta.

Perussuomalaisten koulutusvastaava Jari Immonen uskoo, että tähän houkutteluun tullaan laittamaan tulevaisuudessa yhä enemmän aikaa ja energiaa. Keski-ikä rupeaa olemaan monessa puolueessa sen verran korkea.

– Mekin tarkkailemme, mitä sosiaalisessa mediassa tapahtuu ja jos siellä on hyviä henkilöitä, joilla on hyvät arvot, niin ollaan kiinnostuneita ja totta kai yritetään hakea heitä myös mukaan meidän toimintaamme.

Puolueet käyvät kovaa kilpailua nuorista kyvyistä ympäri vuoden. Tässä kohtaa poliittista sykliä tahti kiihtyy entisestään, sillä ensi keväänä järjestetään alue- ja kuntavaalit.

Kokoomuksen puoluesihteeri Timo Elo myöntää, ettei nuoria ole kevään vaaleissa saatu listoille ihan niin paljon kuin toiveena olisi.

Keskustan puoluesihteerin Antti Siika-ahon mukaan monissa kuntien valtuustoissa on käynnissä tänä keväänä sukupolvenvaihdos, koska moni pitkän linjan vaikuttaja on jättäytymässä sivuun.

Tämän vuoksi kevät on hänen mukaansa nuorille hyvä tilaisuus lähteä tavoittelemaan luottamusta vaaleissa.

– Heitä me sitten lähestymme hattu kourassa ja nöyrinä ja pyydämme mukaan, Siika-aho sanoo.

Broilerit kypsyvät hitaasti, some nostaa nopeasti

Osalle puoluevalinta on nuoresta pitäen selviö tai tullut jo verenperintönä vanhemmilta ja isovanhemmilta.

Yleisin reitti politiikan huipulle onkin perinteisesti kulkenut puolueiden nuorisojärjestöjen ja opiskelijaliittojen kautta, ja niin on monen kohdalla edelleenkin.

– Nuorisojärjestöt kokoavat nuoret yhteen ajattelemaan politiikkaa ja opettelemaan politiikan tekemistä, vihreiden Moring sanoo.

SDP:n puoluesihteerin mukaan tausta nuorisojärjestössä myös helpottaa nuoren etenemistä politiikassa.

– Sitä kautta oppii tutustumaan ihmisiin ja ymmärtämään syvemmin, miten yhteiskunta ja poliittinen päätöksenteko toimii.

Kuuluisin poliittisten broilerien kypsyttämö on kokoomuksen pitkäaikaisen kansanedustaja Ben Zyskowiczin ”talli”, johon hän otti nuoria lupaavia poliitikkoja sparrattavakseen.

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta veti hiljattain omaa kurssiaan politiikkaan lähdöstä kiinnostuneille. Myös perussuomalaisilla on perusteilla nuorisoakatemia, jolla houkutellaan mukaan uusia tekijöitä.

Mutta ei kansanedustajan tai ministerin ura vaadi välttämättä yhtä systemaattista nousua politiikan tikkailla.

Sosiaalisen media tarjoaa nykyisin yhä useammalle mahdollisuuden nousta eduskuntaan perinteisiä reittejä selvästi nopeammin.

Kokoomuksen Elon mukaan aktiivisuus sosiaalisessa mediassa ei kuitenkaan ole edellytys läpimenolle vaaleissa.

– Tunnettuutta voi rakentaa kovin monin eri tavoin. Mutta aina tulee nopeita, tähden lailla nousevia hahmoja, ja some tarjoaa tähän vähän nopeamman kaistan.

Miten tunnistaa poliittisen lahjakkuuden?

Vihreiden Moringin mukaan politiikassa onnistuminen edellyttää perehtyneisyyttä ja kykyä ilmaista asiat innostavalla tavalla.

– Pehvan on kestettävä merivettä. Täytyy pystyä tekemään päätöksiä, neuvottelemaan, käymään tiukkojakin keskusteluja ja puolustamaan omaa kantaansa, mutta myös tekemään kompromisseja.

Keskustan Siika-ahon mukaan etevä henkilö huomataan puolueessa, jos hän osaa tarttua toimeen sekä on avarakatseinen ja rakentava persona.

– Ihminen, joka on enemmän yhdistävää kuin repivä voima, saa helposti luottamusta. Nämä ominaisuudet pannaan merkille ja puolueväkikin osaa heitä tuuppia eteenpäin.

Kokoomuksen Elon mukaan töitä täytyy tehdä ja ottaa asioista selvää: politiikassa ei ole tässä mielessä oikotietä.

– Sosiaalisesti lahjakkaat ihmiset huomataan ja ne, jotka pystyvät sovittamaan yhteen erilaisia näkemyksiä. Jotkut ovat siinä taitavampia kuin toiset.

Näkkäläjärven mukaan tärkeintä on pitkäjänteisyys.

– Harvoin menestys tulee ilmaiseksi tai pelkällä lahjakkuudella, vaan taustalla on usein työntekoa, niin se on politiikassakin.

Immosen mukaan jokainen voi onnistua politiikassa.

– Intohimo asiaan auttaa jo paljon ja jos arvot ovat kohdillaan, niin saattaa olla, että pääset politiikassa todella pitkälle.

Jaa.
Exit mobile version