torstai, 24 lokakuun

Marja-alan pelkäämältä marjakadolta vältyttiin, mutta hinnat kohoavat.

Leena-Kaisa Laakso,

Tanja Heikkonen,

Hanne Kinnunen

Metsämarjoja myyvät tai jalostavat yritykset joutuvat sopeutumaan uudenlaiseen tilanteeseen.

Yritykset paikkaavat marjavarastoja tuontimarjalla, koska teollisuus sai kotimaista marjaa Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan alle puolet tavanomaisesta määrästä.

Näin tekee esimerkiksi hämeenlinnalainen Herkkumaa, joka on kokenut yllätyksiä marjahankinnassa ja hinnoissa. Yhtiön mukaan puolukan hinta on tuplaantunut, lakkaa on tarjolla vain vähäisiä määriä.

– Lakan tilannehan on lähestulkoon lohduton. Sekin uhkakuva on, että tiettyjä tuotteita ei pystytä tekemään raaka-ainepulan tai kohonneiden kustannusten takia, tehtaan johtaja Sari Paavola pohtii.

Vielä heinäkuussa marja-alan yritykset pelkäsivät, että kotimaiset luonnonmarjat jäävät kokonaan metsiin ja kauppojen laarit ammottavat tyhjyyttään, koska ulkomaalaisia poimijoita ei saapunut Suomeen edellisvuosien tapaan. Taustalla ovat kahden marjafirman ihmiskauppaepäilyt ja niihin liittyvät meneillään olevat oikeudenkäynnit.

Luonnontuotealan toimialajärjestö Arktisten aromien mukaan pahimmat pelot alan marjapulasta eivät toteutuneet. Ylen soittokierroksen perusteella kesä kuitenkin jätti yrityksiin jälkensä, jotka heijastuvat kuluttajallekin.

Korkeampi hinta, ulkomaista marjaa

Ainakin Valio ja Saarioinen ostavat kotimaisen metsämarjan lisäksi ulkomaista marjaa. Valion mukaan tilanne ei näillä näkymin vaikuta yhtiön tuotevalikoimaan.

Saarioisen marjatilanne on hyvä, koska se varautui ongelmiin tekemällä ostosopimukset tavallista aikaisemmin ja ostamalla metsämarjaa enemmän muun muassa Ruotsista. Yhtiö arvioi, että tuotteiden hinnat asettuvat aiempaa selkeästi korkeammalle tasolle.

Fazer hankkii pieniä määriä luonnonmarjoja marjayrityksiltä.

– Olemme kyllä huomanneet sekä kohonneen hintatason että saatavuushaasteet, sanoo myös Fazerin viestintäjohtaja Liisa Eerola.

Sen sijaan tukkuliikeketjuun kuuluvassa lahtelaisessa Palvelutukku Kolmiossa metsämarjojen hintatasoa on pidetty toistaiseksi maltillisena ja tukkuliike on saanut marjaa omiin tarpeisiinsa riittävästi.

Jaa.
Exit mobile version