lauantai, 21 syyskuun

Ylen Ykkösaamussa vierailleen puolustusministeri Antti Häkkäsen mukaan päätös Naton esikuntien sijainnista Suomessa tehdään ensi viikolla.

Suomen Nato-rakenteet alkavat pikku hiljaa muotoutua, kun jäsenyyttä sotilasliitossa on takana runsaat puolitoista vuotta.

Ylen tietojen mukaan Naton Pohjois-Euroopan maavoimajoukkojen alaesikuntaa kaavaillaan Mikkeliin.

Ruotsi on valmis ottamaan johtovastuun Suomeen tulevista Naton rauhan ajan eteen työnnetyistä maavoimajoukoista. Näiden joukkojen esikuntaa pohditaan puolestaan Lappiin.

Ylen Ykkösaamussa vieraillut puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) lupaili, että päätöksistä kerrotaan ensi viikolla.

– Me tiedämme missä Suomessa on puolustushallintojen toimintoja ja mahdollisuus järjestää kansainvälisiä toimintoja. Tässä ei ole tarvinnut järjestää mitään avointa huutokauppatilaisuutta eli ollaan selvitetty eri paikat ja ratkaisu alkaa olla kypsä. Ensi viikolla sitten ilmoitetaan.

Vaikka rauhan ajan eteen työnnetyt FLF-joukot harjoittelisivat säännöllisesti Suomen puolustamista, niin kriisitilanteessa vetovastuu olisi aina Suomella.

– Ison kuvan osalta on tärkeää hahmottaa se, että Suomen puolustuksen rakenteissa oma puolustuskykymme ja suomalainen sotilasjohto sekä suomalaiset sotilaat ovat aina keskeisellä kuskin paikalla kaikessa mitä Suomessa tapahtuu. Sen päälle tulee sitten vielä nämä Naton johtorakenteet.

Kansainvälisiä johtorakenteita, suunnittelua ja harjoittelua tarvitaan, jotta kaikki osaisivat toimia oikein kriisitilanteessa Häkkänen sanoo.

– Se, että olemme puolustusliitossa tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikissa kriisitilanteissa Suomen puolustuksen rinnalle tulee Naton voima. Esimerkiksi ilmaoperaatioissa on päivänselvä asia, että jos Suomi joutuisi aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, niin merkittävä määrä eurooppalaista ja amerikkalaista ilmavoimaa olisi tuolloin käytettävissä.

Juttu päivittyy

Katso puolustusministeri Antti Häkkäsen haastattelu.

Jaa.
Exit mobile version