lauantai, 16 marraskuun

Ministeri Antti Häkkäsen muistuttaa, että Nato tarjoaa Itä-Suomelle mahdollisuuksia, mutta ei ratkaise yksinään ongelmia.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) päätyi mikkeliläisten tentattavaksi ostoskeskuksessa järjestetyssä kahvitilaisuudessa.

Suomen puolustuspolitiikka on pysynyt Mikkelissä puheenaiheena kuluneen vuoden ajan, kun Suomi neuvotteli Naton maavoimien alaesikunnan sijoittamista kaupungin laidalle. Syyskuun lopulla Häkkänen ilmoitti, että puolustusministeriö aikoo esittää, että alaesikunta perustetaan Mikkeliin Suomen maavoimien esikunnan kylkeen.

– Nato tekee virallisen päätöksen ensi vuonna. On normaali tapa Natossa, että muut puolustusministerit kunnioittavat kansallisen puolustusministerin esitystä sijaintipaikassa, joten olen luottavainen, että tämä asia menee läpi, Häkkänen kertoi kahvitilaisuuden alkajaisiksi.

Ostoskeskuksessa ihmiset saivat esittää kysymyksiä puolustusministerille. Kokosimme osan kysymyksistä ja Häkkäsen vastauksista tähän artikkeliin.

Muuttuuko Mikkelin turvallisuustilanne?

– Esikunta ei muuta Mikkelin turvallisuustilannetta mitenkään heikommaksi vaan päinvastoin. Esikunnan sijoittuminen itäiseen Suomeen osoittaa, että Suomessa ja Natossa ei ole harmaita alueita, jotka olisivat turvattomampia kuin muut.

– Venäjällä on ollut jo Neuvostoliiton aikana taipumusta vaikuttaa propagandalla suomalaisten mieliin, että Nato tai USA lisää turvattomuutta. Se on keksittyä tarinaa, jolla on tarkoitus estää Suomen yhteistyötä Natossa.

Miten itäisen Suomen asemaa voidaan edistää?

– Itä-Suomen elinvoima on turvallisuuspoliittinen kysymys. Helppoja lääkkeitä ei ole. Tarvitaan laaja-alaisesti yritystoimintaa, työllisyyttä vauhdittavia asioita sekä ennen kaikkea päättäväisyyttä alueelta. Nato-esikunta ei ratkaise tilannetta, mutta tuo hyvän lisän päämajakaupungin imagoon ja kansainväliseen tunnettavuuteen.

Häkkänen myös muistuttaa, että Itä-Suomessa on käynnissä esimerkiksi uusiutuvan energian hankkeita, jotka auttavat elinvoiman kasvussa. Esimerkiksi Pieksämäellä rakennetaan tuulivoimapuistoa.

Miten Suomen turvallisuus muuttuu Donald Trumpin noustessa USA:n presidentiksi?

– Suomen ja USA:n välinen puolustuksellinen suhde on erittäin syvä. Suomen maine on molemmissa USA:n puolueissa sekä asevoimissa todella vahva. Uskon, että sama yhteistyö jatkuu myös uuden puolustusministerin kanssa.

Trump valitsi seuraavaksi puolustusministeriksi Pete Hegsethin.

Ensi viikolla Häkkänen osallistuu Naton puolustusministerikokoukseen Brysselissä. Häkkänen kertoo, että kokouksen iso aihe on Euroopan puolustuksen vahvistaminen. Aihe on ajankohtainen, sillä Trump on suunnitellut leikkaavansa Yhdysvaltojen puolustuskyvyn avustuksia Euroopassa.

Yle kysyi Häkkäseltä, missä vaiheessa FLF-joukoille tarkoitetun Nato-esikunnan perustaminen on. Esikunnan paikaksi on suunniteltu Rovaniemeä tai Sodankylää. Häkkänen kertoo, että puolustusministeriö tekee päätöksen esikunnan sijainnista lähikuukausina.

Ylen tietojen mukaan Suomi kilpailee tukikohdan perustamisesta Naton tiedustelulennokeille. Ykkösvaihtoehtona pidetään Pirkkalaa. Häkkänen ei halunnut kommentoida mediassa liikkuneita väitteitä.

Jaa.
Exit mobile version