torstai, 4 heinäkuun

Häkkänen myös varoittaa kansanedustajia politikoimasta käännytyslailla.

Perustuslakivaliokuntaan on aina kohdistunut kritiikkiä, puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo.

– Uskon, että ihmisten kannattaa pitää vähän jäitä hatussa, Häkkänen sanoo.

Häkkäseltä kysyttiin, mitä hän ajattelee suomalaisesta oikeusvaltiokeskustelusta, kun perussuomalaisten kansanedustaja on vaatinut oikeustieteilijälle seuraamuksia julkisesta keskustelusta.

Valtiosääntöasiantuntija Kaarlo Tuori arvioi Helsingin Sanomien haastattelussa suomalaisen oikeusvaltion olevan vaarassa, koska perustuslakivaliokunta on Tuorin mielestä politisoitunut. Hän myös arvosteli valiokunnan puheenjohtajan Heikki Vestmanin (kok.) toimintaa käännytyslain käsittelyssä. Tuorin mielestä Vestman on yrittänyt ajaa hallituksen esitystä läpi oljenkorsiin tarttuen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä vaati X:ssä eli entisessä Twitterissa seuraamuksia Tuorille. Ylen aamussa Mäkelä arvosteli toimintaa tuomittavaksi, koska Tuori rapauttaa Mäkelän mielestä perustuslakivaliokunnan arvovaltaa.

Häkkänen muistuttaa, että perustuslakivaliokunta punnitsee vaikeita asioita, ja niihin on aina kohdistunut kovaakin kritiikkiä. Hän ei halua ottaa suoraan kantaa perustuslakivaliokunnan työhön, mutta kehottaa keskustelussa välttämään ylilyöntejä.

Häkkänen on entinen oikeusministeri ja entinen perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja.

”Tämä ei ole sisäpoliittinen kysymys”

Käännytyslaki on jumissa eduskunnassa. Häkkänen kehottaa kansanedustajia muistamaan, miksi hallitus lakia ajaa.

– Toivon, että Venäjän uhkakysymys on jokaisen kansanedustajan mielessä, kun tästä lopulta äänestetään. Tämä ei ole siis mikään sisäpoliittinen kysymys vaan viime kädessä ulko- ja turvallisuuspoliittinen, Häkkänen sanoo.

Laki jumahti eduskunnan hallintovaliokuntaan, sillä oppositio vaatii siihen muutoksia. Laki olisi tarkoitus hyväksyä poikkeuslakina, jolloin se vaatisi taakseen viiden kuudesosan enemmistö. Nykyisin voimasuhtein lain läpimeno olisi täpärä, ja siksi hallituksen ei toistaiseksi ole kannattanut viedä asiaa äänestykseen. Koko päivän asiaa on neuvoteltu eri kokoonpanoissa.

Laki olisi ristiriidassa Suomen perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa, koska turvapaikkahakemuksia ei otettaisi vastaan eikä niistä voisi valittaa. Hallituksen mielestä kansainvälisten sopimuksien vaatimuksista voi poiketa kansallisen turvallisuuden takia. Hallitus yrittää torjua lailla Venäjän mahdollisia aikeita sysätä turvapaikanhakijoita Suomen rajalle.

Jaa.
Exit mobile version