sunnuntai, 19 toukokuun

Pöydälle tömähtää kaksi erityyppistä suojalevyä. Tällaisia levyjä työnnetään luodeilta suojaavien liivien sisään antamaan lisäsuojaa.

– Nämä ovat niitä, joita sopimus Suomen Puolustusvoimien kanssa koskee. Kevyin malli painaa 800 grammaa. Raskaampi pysäyttää jo enemmän luoteja, toteaa forssalaisen C.P.E. Production oy:n toimitusjohtaja Harri Kolu.

Yhtiö valmistaa Puolustusvoimille seuraavan seitsemän vuoden aikana näitä taistelijan suojaliivien lisälevyjä enintään noin 56 miljoonan euron edestä. Sopimus kattaa lisälevyjen hankintoja arviolta 140 000 kappaletta.

Raha-asiainvaliokunta puolsi hankintaa kokouksessaan tänään torstaina. Muodollisesti asia vaatii vielä esittelyn puolustusministerille ja hänen allekirjoituksensa, mutta käytännössä hankintapäätös on tehty.

– Tämä on meille merkittävä tilaus. Nyt voimme rauhassa kehittää tuotantoa, investoida koneisiin seuraavien vuosien aikana ja luottaa, että tehtaalle on peruskuorma olemassa, Harri Kolu kertoo.

Kymmeniä tuhansia suojalevyjä

C.P.E:n kasvutahti on ollut kovaa. Sillä on toimintaa jo 20 maassa. Suomessa työntekijöitä on sata, ja sen lisäksi 30 ompelee liivejä Tšekissä.

Liikevaihto on noussut kahtena peräkkäisenä vuotena noin 60 prosenttia per vuosi. Tänä vuonna kasvuennuste on noin 40 prosenttia, jolloin liikevaihtoa kertyisi noin 32 miljoonaa euroa.

Puolustusvoimien muistion mukaan sotilaallisen huoltovarmuuden kannalta on tärkeää, että Suomessa pysyy ballististen suojavarusteiden kehittäminen, valmistus sekä valmistukseen vaadittavien materiaalien hankintakyky.

C.P.E. teki jo viime vuonna Puolustusvoimien kanssa pitkän sopimuksen pehmeistä luotisuojaliiveistä, jonka se jakaa puoliksi yhdessä Sioen Ballisticsin kanssa. Seitsemän vuoden aikana yhtiöt toimittavat liivejä 74 miljoonalla eurolla.

Kevyin malli pysäyttää Naton käyttämien sotilasaseiden tavalliset luodit ja vähän raskaampi malli puolestaan monille varusmiespalveluksesta tutun rynnäkkökiväärin luodin.

– Tämä uusi sopimus on kova lisälevy niihin pehmeisiin liiveihin. Levy pysäyttää suuren osan niistä luodeista, joita venäläisistä kivääreistä voi tulla vastaan, Kolu täsmentää.

Jos puitesopimus realisoituu täysmääräisiksi tilauksiksi, se työllistää Forssassa arviolta noin parikymmentä henkeä.

Tiukkaan puristettuja kuituja ja keraamisia levyjä

Levyt valmistetaan Forssassa vasta kahdeksan kuukautta toimineessa NOAC:n tehtaassa.

NOAC eli Nordic Advanced Composites on forssalaisen C.P.E. Productionin ja brittiläisen CES-yhtiön yhdessä omistama tehdas.

Tuotantolaitoksessa on kolmekymmentä työntekijää, ja yhtiö tähtää tänä vuonna noin kymmenen miljoonan euron liikevaihtoon.

Suojalevyt tehdään usein yhdistämällä polyeteenikuitua, aramidikuitua ja keraamisia elementtejä. Niillä vahvistetaan liivien luotisuojausta.

Raaka-aineet tulevat Forssaan joko Hollannista tai Yhdysvalloista. Levyjä ja liivejä viedään lähinnä eri puolille Eurooppaa puolustusvoimien ja puolustusteollisuuden käyttöön.

Harri Kolu nostaa pöydälle vielä yhden levyn. Se on jykevä ja painaa lähes kolme kiloa.

– Tämä pysäyttää panssaria läpäisevän luodin. Tässä on korkein mahdollinen suojataso.

Ukrainalaiset käyttävät mieluiten tätä mallia.

Yrittäjät investoivat, jos hallitukset tilaavat

NOAC:n teollisuushallin sisällä silmään pistää iso lattiasta kattoon ulottuva valtava hydraulinen puristin. Sen uumenissa polyeteenikuituarkit puristuvat tiiviiksi levyksi.

Toinen vastaavanlainen puristin on tulossa. Halliin niitä mahtuisi tarvittaessa useita.

– Olemme menneet etukenossa ja investoineet sekä koneisiin että henkilökuntaan, Kolu sanoo.

Tehtaaseen on investoitu noin neljä miljoonaa euroa. Omistajat ottivat riskin, sillä tilauksia Puolustusvoimilta ei voinut saada ennen kuin tehdas oli pystyssä.

Harri Kolu ei pidä järkevänä sitä, että eri maiden hallitukset ryhtyvät pystyttämään Euroopassa puolustusteollisuutta. Se on yrittäjien tehtävä.

– Kyllä yrittäjät lähtevät investoimaan, jos kauppaa on vain saatavilla. Ihan kapitalismin periaatteilla mennään. Kyllä me teemme, kunhan annatte meille tilauksia.

Nato-jäsenyys avaa uusia ovia

Suojaliiveihin tulevien levyjen lisäksi tehtaalla syntyy myös isompia levyjä ajoneuvoihin ja aluksiin.

Kehitteillä on myös uudenlainen luotisuojakypärä, joka olisi kevyt ja samalla aiempia kestävämpi.

– Ensimmäiset näytemallit ovat jo lähteneet maahantuojille, mutta massatuotanto on vielä aloittamatta, Harri Kolu kertoo.

Entä miten Suomen vuoden vanha Nato-jäsenyys näkyy tilauksissa?

– Se näkyy lähinnä siinä, että olemme markkinoilla entistä uskottavampia, mutta olemme Nato-maihin jo aiemminkin myyneet tuotteitamme.

Natolla on myös oma ostojärjestelmä, jossa osa kilpailutuksista on sellaisia, joihin voivat ottaa osaa vain Nato-maat. Nyt forssalaiset pääsevät mukaan niihinkin.

Jaa.
Exit mobile version