sunnuntai, 5 tammikuun

Putin allekirjoitti kaksi päivää sitten asetuksen paperittomien siirtolaisten karkottamiseksi. Näin Jussi Lassila arvioi vaikutuksia Suomelle.

Venäjän autoritaarinen presidentti Vladimir Putin allekirjoitti kaksi päivää sitten asetuksen, jonka mukaan laittomasti maassa olevilla siirtolaisilla on huhtikuun loppuun saakka aikaa hankkia asianmukaiset paperit.

Muuten edessä on maastakarkotus, kertoo Venäjän virallinen uutistoimisto Tass.

Venäjän sisäministeriön mukaan maassa oli viime vuoden lokakuussa 740 000 paperitonta.

Venäjälle voi asetuksen mukaan edelleen jäädä, jos hoitaa paperinsa kuntoon. Eli toimittaa viranomaisille biometrisen tunnisteen, läpäisee huumausaine- ja tartuntatautitestit sekä kielikokeen, tuntee Venäjän historiaa ja lakeja ja todistaa velattomuutensa. Lisäksi työ- ja oleskelulupien tulee olla kunnossa.

Karkotuksen voi myös välttää liittymällä armeijaan.

Onko kyseessä vain keino saada massiivisia määriä uusia sotilaita Ukrainaa vastaan?

– En usko. Tuntuu, että se ei tässä päätarkoitus, vaan se, että henkilöt saadaan pois maasta. Vaihtoehtohan olisi, että heille tarjottaisiin vastaavia palkkioita kuin venäläisillekin, jotka haluavat rekrytoitua, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

Tässä mielessä Venäjä ei siis hyödynnä siirtolaisten potentiaalia rekrytoitua järkevästi vaan käyttää enemmän keppiä kuin porkkanaa.

Lassila pitää uutta asetusta Venäjän kannalta muutenkin ”täytenä idiotismina”, koska maassa on jatkuva ja yhä paheneva työvoimapula.

Venäjä on perinteisesti saanut matalapalkkaista työvoimaa Keski-Aasian tasavalloista. Nyt se näemmä haluaa siitä eroon tilanteessa, jossa ongelmia talouteen aiheutuu työvoimapulan lisäksi myös pakotteista.

– Vaikea löytää tästä muuta logiikkaa kuin sen, että nyt on turvallisuudentunteeseen liittyvä muukalaisvihamielinen, populistinen politiikka otettu käyttöön.

Lassilan mukaan suhtautuminen siirtolaisiin on pidemmän aikaa muutoinkin huonontunut Venäjällä. Heidän asemaansa on jatkuvasti heikennetty ja siirtolaislakeja tiukennettu. Arkipäivän rasismi on vahvaa.

– Hiljainen tyytymättömyys Ukrainan sotaan on alkanut tulla äänekkäämmäksi. Tämä [uusi asetus] voi tuoda lyhytaikaista tyydytystä arjen ilmapiirissä, jossa epäluulo ja muukalaiskammo kasvavat. Toisin sanoen nyt on pitkittyneelle sodalle ja sotaväsymykselle on löydetty helppo syntipukki.

Entä tilanne itärajalla, onko mahdollista, että Venäjä järjestää uuden siirtolaisvyöryn rajalle?

– En oikein jaksa uskoa. Tämä ei ole uusi asia. Suomen raja on ainoastaan yksi pieni osa. Keski-Aasian tasavalloilla on rajat auki toisin kuin Suomella. Henkilöiden siirtäminen sinne on heille itselleenkin luontevampaa kuin tulla Suomeen.

Lassilan mukaan on kuitenkin pieni mahdollisuus sille, että Venäjä jälleen käyttäisi välineellistä maahanmuuttoa poliittisena painostuskeinona.

– Erilaiset jobbarit ja salakuljettajat voivat ohjata tiettyä osaa porukasta Suomen suuntaan osana viranomaisten fasilitoimaa operaatiota, mutta en pitäisi tätä kovin suurena uhkana.

Lassilan mukaan on mahdollista, että viime päivien huhut siirtolaisten houkuttelemisesta Suomen itärajalle liittyvät asetuksen allekirjoittamiseen. Yle löysi arabiankielisestä somesta julkaisun, joka kertoo asetuksen sisällön.

Juttua korjattu 2.1. kello 17.41: Jutussa puhuttiin aiemmin laittomista siirtolaisista. Korjattu muotoon ”paperittomat siirtolaiset” tai ”laittomasti maassa oleva siirtolaiset.”

Jaa.
Exit mobile version