sunnuntai, 19 toukokuun

Edessä on uuden hallituksen nimittäminen. Putin saattaa ilmoittaa pääministerinimityksen jo tänään.

MOSKOVA Venäjän presidentti Vladimir Putin vannoi tänään virkavalansa viidennelle kaudelleen Pyhän Andreaksen salissa Kremlin suuressa palatsissa.

Perustuslain mukaisesti pääministeri Mihail Mišustin ilmoitti tänään hallituksensa erosta.

Putinin edustaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille, että presidentti saattaa ilmoittaa tulevasta pääministeristä jo tänään.

On pidetty mahdollisena, että päteväksi ja epäpoliittiseksi asiainhoitajaksi profiloitunut Mišustin jatkaa tehtävässä.

Putinin virkaanastujaispuheessa ei kuulunut uusia avauksia. Putin aloitti puheensa ilmaisemalla kunnioitustaan ”sotilaalliseen erikoisoperaatioon” osallistuville.

Näin virallinen Venäjä edelleen kutsuu hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Venäjän puolustusministeriö ei ole sitten syyskuun 2022 esittänyt virallisia lukuja kaatuneista venäläissotilaista.

Putin: Valinta on lännen

Kolmatta vuotta jatkuvan sodan keskellä Venäjän presidentti väitti, että enemmistö maailman maista näkee Venäjässä luotettavan ja rehellisen kumppanin.

– Me emme kieltäydy vuoropuhelusta läntisen valtioiden kanssa. Valinta on niiden: aikovatko ne edelleen yrittää pidätellä Venäjän kehitystä, jatkaa aggressiivista politiikkaa, vuosia jatkunutta painostusta maatamme kohtaan vai hakevatko ne tietä yhteistyöhön ja rauhaan, Putin sanoi.

Venäjän johto on yrittänyt luoda kuvaa, että länsi on pakottanut Venäjän sotimaan Ukrainassa.

Putin kertoi, että Venäjä on valmis keskustelemaan myös turvallisuuden ja strategisen vakauden kysymyksistä mutta vain tasaveroisesti ja molempien osapuolten edut huomioon ottaen ”ilman ylimielisyyttä ja rehvastelua”.

Eilen maanantaina Venäjän puolustusministeriö ilmoitti valmistelevansa sotaharjoituksia taktisen ydinaseen käytöstä vastauksensa länsimaiden viimeaikaisiin lausuntoihin. Määräyksen harjoituksista antoi Putin.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on aikaisemmin keväällä väläyttänyt mahdollisuutta lähettää joukkoja Ukrainaan. Britannian ulkoministeri David Cameron puolestaan sanoi vastikään, että Ukraina saa iskeä Britannian toimittamilla aseilla Venäjän maaperälle.

Valtiontelevisio hehkutti yhtenäisyyttä ja Aurus-limusiinia

Odotetusti Putin korosti puheessaan kansallisen yhtenäisyyden tärkeyttä. Presidentti varoitti jälleen sisäisestä sekasorrosta ja myllerryksistä. Venäjän johto on hyökkäyssodan aikana kiristänyt otteitaan oppositiovoimia vastaan.

Putin on puheissaan aiemmin nostanut varoittavana esimerkkinä esiin Sekasorron ajan (Smutnoje vremja) 1598–1613, jolloin Venäjän valtakunta väliaikaisesti luhistui.

– Yhdessä me voitamme, Venäjän johtaja lopetti puheensa.

Virkaanastujaisten yleisön joukossa oli poliitikkojen, johtavien virkamiesten ja tuomareiden lisäksi muun muassa laulaja Šaman, Yön sudet -moottoripyöräkerhon johtaja Aleksandr ”Kirurgi” Zaldostanov ja yhdysvaltalainen toimintaelokuvanäyttelijä Steven Seagal.

Valtiollisella televisiokanavalla paljon aikaa käytettiin Putinin uusitun Aurus-limusiinin ylistämiseen. Auto kuljetti Putinin työhuoneeltaan Suureen Kremlin palatsiin. Mukana kulki ensi kertaa saattue Aurus Merlon -moottoripyöriä.

Näillä esimerkeillä haluttiin ilmeisesti osoittaa katsojille, että Venäjä kykenee omaan luksustuotantoon länsimaisten autonvalmistajien vetäydyttyä maasta.

Varapääministeri Denis Manturov ilmoitti, että japanilaisen autonvalmistajan Toyotan entinen Pietarin-tehdas on osoitettu nyt Aurus-automerkille ja tuotanto on määrä aloittaa vuoden loppuun mennessä.

Tarkastettuaan presidentin rykmentin sateisessa Kremlissä Putin osallistui patriarkka Kirillin johtamaan rukoukseen Neitsyt Marian ilmestyskirkossa.

Kirill ilmaisi puheessaan Putinille toiveensa, että tämä pysyisi vallassa aina ”vuosisadan loppuun”. Ilmaisu tarkoittaa hyvin pitkään tai ikuisesti.

Kirill sanoi, että valtionpään pitää tehdä ankaria päätöksiä ja vertasi Putinia ruhtinas Aleksanteri Nevskiin (1219-1263), joka kahdesti torjui lännestä tulevien joukkojen hyökkäyksen Novgorodiin.

Kirill melkein puhutteli Putinia muodossa ”teidän korkeutenne”, joka tavallisesti on varattu valtaistuimen perillisille, mutta ehti korjata sen malliin ”teidän ylhäisyytenne”.

Jaa.
Exit mobile version