torstai, 4 heinäkuun

Oulun kaupungissa on nyt toista kesää käytössä esteettömiä viljelyalustoja. Invalidiliitto soisi sellaisten yleistyvän muuallakin.

Oululainen Vuokko Klasila ohjaa pyörätuolinsa lähelle puista viljelylaatikkoa ja alkaa tottunein ottein kitkeä rikkaruohoja ja kuivia lehtiä. Naisen kasvoilla karehtii hymy: esteetön viljelylaatikko mahdollistaa sen, että hän voi upottaa sormensa multaan sekä huolehtia kukistaan ja kasveistaan ilman avustajaa.

– Tänne on laitettu pyörätuolissa istuvalle jalkatila alle. Toisella puolella on samanlainen, ja tarvittaessa pääsen hoitamaan kasveja myös laatikon sivulta. Nyt pystyn tekemään kaiken niin kuin itse haluan, selkäydinvamman vuoksi pyörätuolissa istuva Klasila kertoo.

Klasilan esteetön viljelyalusta sijaitsee Oulun keskustan tuntumassa Lyötyn Veturiaukiolla. Paikka on ihan hänen kotinsa lähellä, joten alueella on kätevä piipahtaa vaikka päivittäin.

Oulun kaupungilla on tällä haavaa vuokrattavana kaikkiaan kuusi esteetöntä viljelylaatikkoa, Lyötyn kahden laatikon lisäksi kaksi Heinäpäässä ja kaksi Toppilansaaressa. Esteettömät viljelylaatikot otettiin käyttöön ensimmäisen kerran viime kesänä asukkaiden toiveesta.

Invalidiliitto arvioi, että esteettömät viljelylaatikot ovat yleistymässä muuallakin Suomessa. Liitolla ei ole kuitenkaan tarkkaa tietoa esimerkiksi siitä, kuinka monessa kaupungissa esteettömiä viljelylaatikoita on tarjolla.

– Toivottavasti ne tulisivat jatkossa vielä yleisemmiksi. Taloyhtiöiden pihoihin tehdään viljelylaatikoita jonkin verran. Toivoisin, että myös siellä otettaisiin huomioon apuvälineiden kanssa liikkuvat, Invalidiliiton esteettömyysasiantuntija Johanna Hätönen sanoo.

Oma malli lapsille

Oulun esteettömät viljelylaatikot on suunnitellut Kestävän kehityksen keskuksen (Keke) hankepäällikkö Satu Mörsäri. Laatkot on valmistettu työvalmennuskeskus Kekessä, joka hoitaa kaupungin viljelyalueita yhdessä Oulun Infra -liikelaitoksen kanssa.

Mörsäri sanoo, että esteettömät viljelyalustat ovat tulleet tarpeeseen. Palautekin on ollut hyvää.

Ensimmäiset esteettömät mallit Mörsäri on suunnitellut pyörätuolia käyttävien aikuisten käyttöön. Laatikot ovat kooltaan 1,20 kertaa 2,40 metriä, ja niissä on viistot seinämät molemmin puolin.

Lapsille on luvassa oma versio: viljelylaatikko on mitoitettu siten, että se on sopiva pienemmälle pyörätuolille.

Mörsäri kertoo, että tänä kesänä esteettömiä viljelylaatikoita otetaan koekäyttöön myös Oulun Hietasaaressa sijaitsevalla kaupunkiviljelyalueella, jossa niiden toimivuutta seurataan.

Hietasaaren viljelyalueelle on valmistumassa myös isompi esteetön viljelyalue.

– Tänne on tulossa muun muassa uusi parkkipaikka ja hyvät kulkureitit, jotta tänne pääsisi useampikin viljelijä viljelemään, Mörsäri selvittää.

Mielen hyvinvointia

Kesän edetessä Vuokko Klasilalle on luvassa viljelylaatikostaan syötävää ja silmäniloa.

– Rakastan kesäkukkia. Pyrin kasvattamaan enemmän perinteisiä lajikkeita kuten krassia, hajuhernettä ja malvaa. Näistä saa tosi nättejä kesäkimppuja sekä itselle pöydälle että mukaan otettavaksi, kun lähden vierailulle johonkin, hän sanoo.

Syötävää satoa Klasila odottaa paprikasta, tomaateista ja chilistä.

Mahdollisuus itsenäiseen omatoimiseen viljelyyn on Klasilalle iso juttu.

– Tämä merkitsee minun hyvinvoinnilleni tosi paljon. Tämä tuottaa paljon iloa. Pääsen täällä arjen rutinneista mukavasti irti.

Jaa.
Exit mobile version