maanantai, 14 lokakuun

Viikonloppu oli otollinen aika pyrstötähden bongaamiseen, mutta sen pystyy havaitsemaan paljaalla silmällä vielä parin viikon ajan.

Anni Kavander,

Laura Kangas

Pyrstötähti Tsuchinshan-ATLAS on näyttäytynyt taivaalla menneinä iltoina. Pyrstötähteä on voinut ihailla Suomessa paljain silmin illan tunteina.

Loppuviikko oli pyrstötähden bongaamiselle otollista aikaa, sillä sää on ollut laajalti selkeää. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan pyrstötähti erottunee taivaalla paljain silmin kuitenkin vielä seuraavat pari viikkoa.

Yle pyysi lukijoita lähettämään kuvia komeetasta. Kuvien julkaisun jälkeen ilmeni, että useissa kuvissa ei ollutkaan komeettaa. Ursan mukaan kuvissa oli todellisuudessa lentokone ja yhdessä kuvassa oli kuvattu Jupiter-planeettaa.

Ursan mukaan komeetan tunnistaa siitä, että sillä on tähtimäisen kirkas pää ja viuhkamaisesti ylävasemmalle avautuva pyrstö. Se ei myöskään liiku taivaalla. Lentokoneesta kirkas pää usein puuttuu ja sen voi selvästi nähdä liikkuvan.

Myös komeetan sijainti taivaalla voi paljastaa havainnon vääräksi. Komeetta laskee illalla Auringon perässä horisontin taakse läntiselle taivaalle. Myöhemmin lokakuussa komeetan sijainti siirtyy lähemmäs lounasta.

Komeettaa on ihailtu maailmalla ja avaruudessakin

Tsuchinshan-ATLAS on matkannut aurinkokunnan sisäosia kohti noin 80 000 vuoden ajan, Ursa kertoo.

Sitä on ihasteltu myös muualla maailmalla, esimerkiksi Yhdysvalloissa Kaliforniassa.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kuvasi komeetan avaruudesta 1. lokakuuta kansainvälisellä avaruusasemalla. Silloin komeetta oli noin 44 miljoonan mailin eli reilun 70 miljoonan kilometrin päässä Maasta.

Korjattu 13.10. kello 14.49: Jutun julkaisemisen jälkeen ilmeni, että kaikissa julkaistuissa kuvissa ei ollut komeettaa. Juttuun on lisätty tietoa siitä, miten komeetan tunnistaa. Jutusta on poistettu kuvat, joissa komeettaa ei ollut.

Jaa.
Exit mobile version