maanantai, 7 lokakuun

Marraskuun presidentinvaaleista on tulossa Yhdysvaltain historian kalleimmat.

Presidenttiehdokkaiden kampanjoita rahoitetaan vaali toisensa jälkeen suuremmilla rahamäärillä. Lahjoittajista suuri osa kuuluu Yhdysvaltain rikkaimpien ja vaikutusvaltaisimpien ihmisten joukkoon.

Lahjoittamalla ökyrikkaat voivat ostaa vaikutusvaltaa myös Valkoisessa talossa.

Raha on jo vaikuttanut poikkeuksellisen näkyvästi vaaliasetelmaan. Kun presidentti Joe Bidenia savustettiin ulos presidenttikisasta, se onnistui vasta, kun isot poliittiset lahjoittajat ilmoittivat, etteivät enää halua rahoittaa tämän kampanjaa.

Rikkaiden valta kasvanut entisestään

Yhdysvaltain keskusvaalilautakunnan mukaan vaalien 50 suurinta lahjoittajaa ovat pumpanneet osapuolten tukiyhdistyksiin eli PACeihin 1,5 miljardia dollaria.

PAC tulee sanoista Political Action Committee, jonka voi kääntää poliittiseksi toimintakomiteaksi. Lain mukaan yksittäinen lahjoittaja voi antaa tukiyhdistykselle korkeintaan 5 000 dollaria vuodessa.

Ökyrikkaiden lahjoittajien merkitys kasvoi vaaleissa entisestään, kun Yhdysvallat hyväksyi korkeimman oikeuden päätöksellä myös niin sanottujen Super PAC -yhdistysten muodostamisen vuonna 2010.

Super PACeihin voi pumpata rajattomasti rahaa. Sanomalehti The Washington Postin mukaan valtaosa vaalirahoittajista suuntaa tukensa juuri Super PACeille.

Maailman rikkain mies asettui Trumpin taakse

Republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia rahoittaa liuta maailman rikkaimpia ihmisiä.

Heistä tärkein lienee Mellonin liikemiessuvun perillinen Tim Mellon. Sanomalehti The New York Timesin mukaan hän oli syyskuuhun mennessä rahoittanut Trumpin kampanjaa 125 miljoonalla dollarilla.

Taloussanomalehti Forbes arvioi Mellonin perheen omaisuudeksi noin 14,1 miljardia dollaria.

Vaalien alla Trumpille tukensa on antanut myös maailman rikkaimpana ihmisenä pidetty Elon Musk, jonka omaisuuden Forbes arvioi olevan 250 miljardin dollarin luokkaa.

Musk on perustanut Trumpin presidentinvaalikampanjaa tukevan America Political Action Committee -säätiön ja suunnitellut rahoittavansa kampanjaa jopa 180 miljoonalla dollarilla, The New York Times sanoo.

Niin ikään yli 100 miljoonalla Trumpin kampanjaa on tukemassa kasino- ja hotellitoiminnalla vaurastunut miljardööri Miriam Adelson. Adelson tunnetaan intohimoisena Israelin tukijana.

Muita nimekkäitä tukijoita Trump on saanut kuljetusalan yrittäjistä Richard ja Elizabeth Uihleinista sekä Linda McMahonista, joka tunnetaan miehensä Vincen ohella maailman suurimman showpainiyhtiön WWE:n perustamisesta.

Linda McMahon toimi Trumpin presidenttikauden aikana Yhdysvaltain pienyrityshallinnon johtajana.

Harrisin kampanja kerännyt Trumpiin nähden kaksinkertaisen määrän rahoitusta

Vaikka republikaanit ovat saaneet yksityishenkilöiltä vaalitaiston suurimmat lahjoitukset, oli Bidenin ja sittemmin Harrisin kampanja Forbesin mukaan kerännyt elokuun loppuun mennessä huomattavasti Trumpia enemmän rahaa.

Forbes arvioi Harrisin kampanjan keränneen 678 miljoonaa dollaria, kun taas Trumpin kampanjan uskotaan saaneen ulkopuolista rahoitusta vajaan 310 miljoonan dollarin edestä.

Myös demokraattien ehdokkaan Kamala Harrisin kampanjaa rahoittaa joukko Yhdysvaltain rikkaimpia ihmisiä.

Esimerkiksi LinkedIn-verkostoitumispalvelun perustajiin kuuluva Reid Hoffman tunnetaan yhtenä demokraattipuolueen avokätisimmistä tukijoista.

Omien lahjoitustensa lisäksi Hoffman on toiminut siltana demokraattipuolueen ja Piilaakson teknologiamiljardöörien välillä.

Sijoitusrahastoilla rikastunut miljardööri George Soros kuuluu myös demokraattien uskollisimpiin tukijoihin yhdessä poikansa Alexin kanssa.

Sorosin perhe on perinteisesti tukenut demokraattien presidenttiehdokasta kymmenillä miljoonilla dollareilla, ja kaksikko on ilmoittanut tukevansa myös Harrisia.

The Washington Postin mukaan George Sorosiin yhdistetylle Super PACille on myönnetty yli 60 miljoonaa dollaria.

Omaa nimeään kantavalla mediayhtiöllään yli 100 miljardin dollarin omaisuuden kerryttänyt Michael Bloomberg ei enää rahoittanut presidentti Joe Bidenin kampanjaa entiseen tapaan. The New York Times kuvailee Bidenin ja demokraattien ykköslahjoittajan suhdetta vaikeaksi.

Kaksikko otti sanallisesti yhteen jo vuoden 2020 presidentinvaalikampanjan aikana. Bloomberg on arvostellut myös julkisesti Bidenin hallinnon maahanmuuttopolitiikkaa.

Yleensä myöhäisiä lahjoituksia tekevä Bloomberg saattaa kuitenkin nousta ratkaisevaan rooliin demokraattien kampanjassa.

The Washington Postin mukaan Bloomberg on toistaiseksi rahoittanut Harrisin kampanjaa 19 miljoonalla dollarilla.

Facebookin perustajiin kuuluva Dustin Moskovitz ei ole toistaiseksi tehnyt Harrisin kampanjalle merkittävää lahjoitusta. 14,3 miljardin omaisuuden kerryttänyt Moskovitz tuki Bidenia kymmenillä miljoonilla dollareilla vuonna 2020. Hän saattaa Bloombergin tavoin tehdä Harrisille viime hetken lahjoituksen.

The New York Times nimeää myös Jeffrey Katzenbergin yhtenä Harrisin merkittävimmistä tukijoista.

Paramount Pictures- , Walt Disney Studios- ja DreamWorks- yhtiöiden entisellä johtajalla on hyvät suhteet Yhdysvaltain viihdeteollisuuden tähtiin. Katzenbergin tiedetään hyödyntäneen suhteitaan vaalirahoituksen keräämiseen.

Harris on saanut ehdokkuuden varmistumisen jälkeen taakseen myös Netflixin perustajajäsenen Reed Hastingsin ja entisen Meta-johtajan Sheryl Sandbergin.

Avoimessa kirjeessä Harrisia kertoivat heinäkuussa tukevansa yli sata yhdysvaltalaista yritysjohtajaa. Heidän joukossaan oli muun muassa Suomessakin esitetystä Leijonan luola USA -ohjelmasta tuttu miljardööri Mark Cuban.

Yle tapasi demokraateille vuosikymmeniä varoja keränneen ”niputtajan”

Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka käsittelee rahan merkitystä vaaleissa podcast-sarjansa Mureneva maa uusimmassa jaksossa.

Ökyrikkaiden lisäksi yksi Yhdysvaltain vaalirahoituksen avainhahmoista on niin sanottu ”niputtaja”. Se tarkoittaa henkilöä, joka kerää kontaktiverkostonsa kautta rahaa poliitikoille ja organisaatioille.

Tikka tapasi heistä yhden, demokraateille rahaa vuosikymmeniä keränneen Barry Karasin.

Karas tunnustaa, että Yhdysvaltain politiikassa on kyse rahasta. Se on hänestä ongelma.

Tikka tapasi myös Super PACit mahdollistanutta päätöstä ja rahan valtaa politiikassa puolustavan asiantuntijan Hans von Spakovskyn.

Ylen Mureneva maa -podcasti käsittelee muun muassa rahan valtaa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Sarjassa Ylen kirjeenvaihtaja Iida Tikka vie kuuntelijan rikkaan varainkerääjän kotisohvalle.

Podcastissa pääset myös pikkukylän baariin Minnesotassa, Teksasin öljymaille ja tärkeälle murhapaikalle Mississippiin. Koko sarja nyt Yle Areenassa.

Jaa.
Exit mobile version