keskiviikko, 9 lokakuun

Afganistania hallitseva Taliban-liike on tuloksetta vaatinut kansainvälisen asemansa tunnustamista. Nyt Venäjä on lähentämässä suhteitaan islamistiseen ääriliikkeeseen.

Afganistan on maailman vierailukohteista epätodennäköisimpiä.

Silti uskaliaita riittää. Afganistanissa vieraili viime vuonna noin 7  000 matkailijaa. Harvat kävijät ovat kriisituristeja tai yksittäisiä, lähinnä aasialaisia ryhmiä. Matkailijamääristä kertoo muun muassa uutistoimisto AP.

Jos Afganistanin tilanne olisi parempi, vuoristomaisemien ja rikkaan kulttuuriperinnön maahan riittäisi tulijoita. Turvallisuustilanne on huono, köyhyys valtavaa, toimivaa infraa ei ole, naisten ja tyttöjen ahdinko pahenee.

Se ei kuitenkaan estä maan nykyisiä vallanpitäjiä yrittämästä.

Afganistania nykyisin hallitseva Taliban on pakotteiden alla ja kärsii taloudellisista vaikeuksista. Avustusjärjestöt vetäytyivät pääosin Kabulista sen jälkeen kun liike nousi valtaan elokuussa 2021.

Tämä uutistoimisto Reutersin video näyttää pääkaupunki Kabulin katukuvaa ennen Taliban-hallinnon tiukentunutta komentoa. Nykyisin naisten on peitettävä kasvonsa kokonaan eivätkä he voi liikkua kaupungilla pidempiä matkoja ilman saattajaa.

Patsaiden räjäyttäjät turistioppaina

Afganistanin lukuisien sotien aikana on tuhottu mittaamattoman arvokasta kulttuuriperintöä.

Myös Taliban itse on syyllistynyt arkeologisten muistomerkkien tuhoamiseen. Taliban räjäytti YK:n kulttuuriperintökohteeksi julistetut Buddhan patsaat. 500-luvulle ajoitetut patsaat ovat keskisen Afganistanin tunnetuin matkailukohde.

Nyt ulkopuolisia hakeutuu alueelle harvoin. Vartijoina ja oppaina on nyt patsaat räjäyttäneen liikkeen jäseniä. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja qatarilainen Al-Jazeera-kanava.

Venäjä poistamassa Taliban-hallinnon terroristilistalta

Taliban-hallinto ei ole saanut hakemaansa kansainvälistä tunnustusta.

Entinen Neuvostoliitto kävi kymmenen vuotta sotaa Afganistanin heimopäälliköitä vastaan vuosina 1979-1989. Venäjä on julistanut Taliban-hallinnon terroristijärjestöksi.

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti perjantaina poistavansa Taliban-järjestön terroristijärjestöjen listalta. Venäjän valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan päätös on tehty ”korkeimmalla tasolla”.

Myös Aasian suurvalta Kiina pitää hiljaisuudessa yllä suhteita Taliban-hallintoon. Vaikka Peking ei ole virallisesti tunnustanut Taliban-hallintoa, se on pitänyt lähetystön Kabulissa. Kiina tarjoaa Afganistanille taloudellista ja humanitaarista apua.

Jaa.
Exit mobile version