perjantai, 11 lokakuun

Metsähallitus on tarkastanut kaasupulloräjähdyksessä vaurioitunutta päivätupaa. Tupa on korjattavissa, mutta mahdollisen korjauksen aikataulu on epäselvä.

Räjähdyksen vaurioittama autiotupa Pyhä-Luoston kansallispuistossa saatetaan jopa purkaa.

Retkeilijöiden päiväkäyttöön tarkoitetussa Karhunjuomalammen päivätuvassa sattui syyskuun lopussa onnettomuus, kun retkeilyseurueen oma kaasupullo räjähti. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta tupa kärsi monenlaisia vaurioita.

Metsähallituksen tuoteomistaja Jarmo Asell kävi keskiviikkona tarkastamassa tuvan kuntoa. Asellin mukaan korjaus onnistuisi, mutta hinta voi nousta kynnyskysymykseksi.

– Jos korjauskustannukset ovat niin suuret, että meillä ei yksinkertaisesti ole varaa tehdä korjaustoimia, sitten seuraava mahdollisuus on, että tupa puretaan, Asell sanoo.

Asellin mukaan seuraavaksi selvitetään, mitä korjaus maksaisi, mitä vakuutus kattaa, mistä rahat saadaan, ja onko korjaukseen varaa. Hintaa nostaa esimerkiksi tuvan sijainti maastossa.

– Arviolta korjaukset maksavat vähintään tuhansia euroja, saattavat maksaa jopa toistakymmentä tuhattakin. Riippuu siitä, kuinka laajasti rakenteita joudutaan purkamaan, Asell sanoo.

Ovi halkesi, hirret siirtyivät paikoiltaan

Päivätuvan ovi, sisäkatto, hirret ja ikkunoiden vuorilaudat ovat kärsineet vahinkoja.

– Kaksi hirsikertaa on siirtynyt pois paikoiltaan, Asell kertoo.

Ulko-ovi on haljennut ja sisäkatto on noussut irti kattokannattimistaan. Lisäksi lattiassa on palojälkiä sulaneesta muoviämpäristä, jolla retkeilijät yrittivät tukahduttaa paloa.

Vaikka tupa päätettäisiin korjata, se saattaa silti olla talven yli pois käytöstä. Autolla kuljettava muutaman kilometrin pituinen huoltoreitti tuvalle kulkee Pyhän laskettelurinteiden läpi, ja talven lähestyessä rinteille aletaan tykittää lunta. Sen jälkeen tuvalle pääsisi mönkijällä tai moottorikelkalla, kun lunta on tarpeeksi.

Asellin mukaan retkeilyrakenteita Karhunjuomalammella on kuitenkin yhä, sillä pihapiirissä sijaitsee kaksi laavua, jotka ovat yhä käytössä.

– Ei ole ihan kriittinen rakennelma tämä päivätupa. Toki hyvänä säänsuojana ja taukopaikkana toimii.

Jaa.
Exit mobile version