perjantai, 20 syyskuun

Ainakin 20 ihmistä on kuollut ja lähes 500 haavoittunut viestintälaiteiskujen toisessa aallossa, kertoo Libanonin terveysministeriö.

Tiistaina Libanonissa räjähti Hizbollahin jäsenten käytössä olleita hakulaitteita. Ainakin 12 ihmistä kuoli. Lähes 3 000 ihmistä haavoittui. Eilen keskiviikkona eri puolilla Libanonia räjähti radiopuhelimia.

Uutistoimisto AP kertoi libanonilaista uutistoimistoa lainaten, että aurinkopaneelijärjestelmiä on vaurioitunut räjähdyksissä eri puolilla Libanonia. Ainakin yksi pikkutyttö on haavoittunut.

Kuka on valmistanut radiopuhelimet?

Libanonissa selvitellään sekä tiistaina räjäytettyjen hakulaitteiden että radiopuhelinten valmistajaa.

Japanilaisyhtiö Icom sanoo lopettaneensa Libanonissa räjähtäneiden radiopuhelinten mallin valmistuksen noin 10 vuotta sitten.

Yhtiö kertoo lausunnossaan, että se valmisti kyseisiä radiopuhelinmalleja vuosina 2004–2014 ja niitä vietiin myös Lähi-itään. Sen jälkeen niitä ei ole toimitettu yhtiöstä eteenpäin. Malli on IC–V82. Hizbollah oli ostanut hakulaitteet ja radiopuhelimet viitisen kuukautta sitten suurin piirtein samaan aikaan.

Hakulaitteita valmistanut taiwanilainen Gold Apollo-yhtiö kiistää myyneensä turmalaitteita. Sen mukaan hakulaitteet olisi valmistanut BAC Consulting Unkarista. Unkarilaisyhtiö kertoo olleensa toimituksissa ainoastaan välittäjä.

Miten räjähdysten toista aaltoa on kommentoitu?

Muun muassa Hamas, Iran ja Hizbollah ovat syyttäneet iskuista Israelin tiedustelupalvelua Mossadia. Mossad ei ole kommentoinut väitteitä. Samanaikaisuus ja suunnittelu kertovat kuitenkin ammattimaisesta toiminnasta.

Myöskään Israel ei ole virallisesti kommentoinut räjähdyksiä. Israelin puolustusministeri Yoav Gallant sanoi eilen keskiviikkona, että sodassa on alkanut uusi vaihe. Hänen mukaansa sodan painopiste olisi muuttumassa Gazasta pohjoiseen eli Libanonin rajalle.

Puolustusministeri Gallant ei maininnut laiteräjähdyksiä. Hän kiitti Israelin armeijaa ja turvallisuusviranomaisia ”vaikuttavasta työstä”.

Illan ja yön mittaan Libanonissa on uutistoimistojen mukaan kuultu räjähdyksiä. Ainakin kaksi laitetta räjähti tiistain uhrin hautajaissaattueissa.

Hizbollah ilmoitti keskiviikkona tehneensä kolme sarjaa iskuja Israelin puolelle, ainakin yksi sarja laiteräjähdysten jälkeen.

Mitä kansainvälinen yhteisö tekee?

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin on keskustellut puolustusministeri Yoav Gallantin kanssa, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Yhdysvallat vastustaa uutistoimistojen mukaan konfliktin laajenemista jo entuudestaan erittäin tulenarassa olevassa Lähi-Idässä.

YK kokoontuu hätäistuntoon Libanonin tapahtumien vuoksi. Pääsihteeri António Guterres vaatii viestipalvelu X:ssä tilanteen rauhoittamista ja varoitti eskalaation riskeistä.

Hätäistunnon kutsumista koolle oli esittänyt turvallisuusneuvoston arabimaita edustava jäsen Algeria.

AFP, STT, Reuters

Klo 9.45 Lisätty kuvatekstiin suruvalittelukukkakuvaan paikka, Teheran.

Klo 15.31: Hizbollah iski Israelin, ei Libanonin puolelle.

Jaa.
Exit mobile version