perjantai, 25 lokakuun

Kumpaakaan tilapäistä rajanylityspaikkaa ei ole käytetty sitten vuoden 2022.

Parikkalassa ja Lieksan Inarissa sijaitsevat tilapäiset rajanylityspaikat on suljettu, tiedottaa Rajavartiolaitos.

Liikenne molempien tilapäisten rajanylityspaikkojen kautta on ollut pysäytettynä jo pitkään. Lieksan Inarissa liikenne loppui 1. marraskuuta 2021 alkaen ja Parikkalassa 19. huhtikuuta 2022 alkaen Venäjän puunvientiin liittyvien rajoitusten takia.

– Päätös ei muuta vallitsevaa tilannetta millään tavalla eikä vaikuta paikallisiin asukkaisiin. Tämä oli lopullinen sinetti, että Inarin ylityspaikka suljetaan, toteaa Pohjois-Karjalan rajavartioston apulaiskomentaja Samuli Murtonen.

Inari sijaitsee Pohjois-Karjalassa ja Parikkala Etelä-Karjalassa.

Tilapäisten rajanylityspaikkojen sulkemisesta päättivät Suomen Rajavartiolaitoksen päällikkö ja Venäjän rajavartiopalvelun päällikkö yksituumaisesti lokakuussa.

Päätöksen seurauksena Suomen on muutettava valtioneuvoston rajanylityspaikkoja koskevaa asetusta niin, että sieltä poistetaan Parikkalan ja Inarin rajanylityspaikat.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto ja Pohjois-Karjalan rajavartiosto ryhtyvät nyt käytännön toimenpiteisiin päätöksen toimeenpanemiseksi. Se tarkoittaa käytännössä esimerkiksi rajanylityspaikasta kertovien merkintöjen poistamista.

Tilapäisten rajanylityspaikkojen mahdollinen uudelleen avaaminen tulevaisuudessa on mahdollista Suomen ja Venäjän välisen rajanylityspaikkasopimuksen mukaisesti.

– Toki se voidaan avata samanlaisella päätöksellä, jos tarvetta on. Fasiliteetit siellä pysyvät ennallaan, ja se on ollut tilapäinen rajanylityspaikka, kommentoi Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Heikki Ahtiainen.

Tilapäisten rajanylityspaikkojen sulkemisen ei katsota rikkovan Suomen ja Venäjän välistä rajanylityspaikkasopimusta. Sopimuksen mukaisesti rajanläheisten alueiden yhteistyön, puutavaran kuljetuksen ja muun taloudellisen toiminnan toteuttamiseksi toimii kullakin hetkellä tarvittava määrä tilapäisiä rajanylityspaikkoja molempien maiden kansalaisille ja ajoneuvoille, tähdentää Rajavartiolaitos tiedotteessaan.

Klo 9:17 Lisätty Samuli Murtosen kommentti.

Jaa.
Exit mobile version