lauantai, 18 toukokuun

Kaakkois-Suomen rajavartiostolle tulee vuosittain useita ilmoituksia erilaisista poikkeuksista ympäristössä.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto jakaa itärajan lähellä asuville yhteystietokortteja. Partiot laittavat niitä postilaatikoihin, ja kortteja annetaan myös ihmisiä kohdatessa.

Syy on yksinkertainen: asukkaiden havainnot ovat apulaiskomentaja Heikki Ahtiaisen mukaan yksi osa toimivaa rajavalvontaa.

– Alueella pitkään asuneet ihmiset tunnistavat muutokset ja ilmoittavat niistä meille. Se on meille erinomainen lisä.

Ahtiaisen mukaan rajavartiosto saa vuosittain useita ilmoituksia erilaisista poikkeuksista ympäristössä. Ihmiset ilmoittavat esimerkiksi äänistä ja tuntemattomista kulkijoista.

Ahtiaisen arvion mukaan asukkaiden ilmoitukset paljastavat vuodessa 1–5 luvatonta rajanylitystä.

Kortteja pyydettiin

Ahtiaisen mukaan syy korttien jakamiseen nousi mediasta. Ylen jutussa Rautjärvellä aivan Suomen ja Venäjän tuntumassa asuva Antti Korhonen toivoi yhteystietokortteja maaliskuussa.

– Vastasimme huutoon, Ahtiainen sanoo.

Ahtiainen uskoo, että korttien jakaminen helpottaa ilmoitusten tekemistä. Samankaltaisen kortin jakamista suunnitellaan myös muissa rajavartiostoissa.

Katso videolta, kun Antti Korhonen kertoi kohtaamistaan luvattomista rajanylittäjistä.

Rajalla on rauhallista

Viimeisimmät luvattomat rajanylittäjät tulivat Kaakkois-Suomeen helmikuussa. Sen jälkeen on Ahtiaisen mukaan ollut hiljaista.

Talvella julkisuudessa pohdittiin, kuinka kevät vaikuttaa tilanteeseen rajalla. Mitään muutosta ei kaakossa ainakaan ole näkynyt, vaikka lumet ovat pääosin sulaneet.

– Toki siihen varaudutaan edelleenkin, että tilanne voi muuttua hyvin nopeasti, Ahtiainen sanoo.

Itäraja on ollut suljettuna joulukuun 15. päivästä lähtien. Nyt se on kiinni toistaiseksi.

Esteaidan rakentaminen jatkuu

Itärajaa valvotaan eri keinoin. Partiot liikkuvat maastossa tarkkailemassa, ja apuna on myös teknistä valvontaa.

Rajavartiolaitoksen apuna on mahdollisesti ainakin ensi syksyyn saakka myös Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin väkeä. Heidän mukanaan tuli loppuvuodesta 2023 myös lisätekniikkaa, kuten lämpökameralla varustettu auto.

Lisäksi rajalla on piikkilankaesteitä ja vanhempaa aitaa. Uutta esteaitaa on rakennettu jo Imatralle ja parhaillaan sitä rakennetaan Lappeenrantaan.

Aitaa tulee itärajalle kaikkiaan noin 200 kilometriä.

Aitaa rakennetaan rajanylityspaikkojen läheisyyteen yhteensä noin 70 kilometrin verran. Tästä aidasta noin 55 kilometriä tulee Kaakkois-Suomeen ja loput pohjoisempaan Suomeen. Kaakkois-Suomen rajanylityspaikat ovat olleet maan vilkkaimmat ennen rajasulkua.

Alla olevalla videolla näkyy, minne itärajan esteaitaa rakennetaan.

Jaa.
Exit mobile version