Kirkko paloi joulupäivänä 2022. Uuden kirkon avajaisia suunnitellaan elokuulle 2025.
Maaria Koskelo,
Noora Palola
Rautjärvellä muurattiin tänään perjantaina uuden kirkon peruskivi.
Tilaisuutta seuraamaan oli saapunut noin satakunta henkilöä. Uuden kirkon peruskiveen valettiin aikakapseli, jossa oli muun muassa paikalliset päivän lehdet, kirkon piirustukset ja rukoustilaisuuden kaava.
Rautjärven vanha kirkko paloi aamun jumalanpalveluksen aikaan joulupäivänä 2022.
Sisällä kirkossa oli syttymisaikaan noin 30 seurakuntalaista, mutta kaikki pääsivät ajoissa ulos. Poliisi epäili tuhopolttoa, mutta tapaus jäi selvittämättä.
Pitkässä jatkumossa
Kirkkoherra Leena Haakanan mukaan uuden kirkon suunnitelmat ovat edenneet hyvässä yhteishengessä. Uuden kirkon avajaisia suunnitellaan vuoden päähän elokuuhun.
– Ollaan pitkässä jatkumossa. Kirkonmäellä on ollut kirkko 1600-luvulta asti. Välillä kirkko on menetetty, mutta aina on rakennettu uusi. Siinä on se ilo, että mennään eteenpäin, Haakana kuvailee päivän tuntemuksiaan.
Kirkkoherra Haakana pitää tärkeänä, että seurakunnalla on fyysinen paikka, johon kokoontua. Hän näkee arvon myös siinä, että rakennus on nimenomaan kirkko eikä esimerkiksi kappeli. Haakanan mukaan kirkko oli myös paikallisten toive.
– Kyllä kirkko on aina kirkko. Aivan ihanan näköinen rakennus saadaan, kommentoi seurakuntalainen ja kirkkoneuvoston jäsen Seija Stavén.
Vanhan kirkon rauniot saavat jäädä paikalleen muistoksi entisestä. Raunioita kaunistetaan istutuksin ja niille asetetaan penkkejä hiljentymistä varten.
Uutta ja vanhaa
Kirkkohallituksen kulttuuriperintöasiantuntija Saana Tammisto kertoo, että nykypäivänä uusien kirkkojen rakentamisessa otetaan entistä enemmän huomioon niiden monikäyttöisyys ja muovattavuus, koska seurakunnat luopuvat muista tiloistaan ja keskittävät toimintojaan kirkkoihin.
Hän kuvailee, että vanhoissa kirkoissa on jokaisen niitä käyttäneen sukupolven jättämää kerrostumaa.
Samaa saadaan hieman myös Rautjärven uuteen kirkkoon, jossa otetaan käyttöön Ruokolahden kirkon vanhat kirkkotekstiilit. Paikalliset maa- ja kotitalousnaiset lahjoittivat ne kirkolle 1970-luvulla.
Rautjärven seurakunta liitettiin Ruokolahden seurakuntaan vuonna 2019. Tammisto näkee kirkkotekstiileiden valinnassa paitsi ekologisuutta ja käsityöperinteen kunnoittamista, myös symbolista merkitystä.
– Jos ajatellaan kirkkoa ja seurakuntaa yhteisönä, niin siinä on sukupolvien ketju. Vanhan ja uuden yhdistäminen yhdistää sukupolvia, ja tässä tapauksessa se yhdistää myös kahta seurakuntaa ja tukee niiden ykseyttä, Tammisto pohtii.