sunnuntai, 22 syyskuun

Ranskan presidentti Emmanuel Macron nimitti lauantaina pääministeri Michel Barnierin johtaman hallituksen. Ministerit ovat Macronin liittolaisia keskustaoikeistosta.

”Ei tulevaisuutta”. ”Eroon mahdollisimman nopeasti”. ”Taantumuksellinen hallitus, joka näyttää demokratialle keskisormea”. ”Paluu Macronismiin”.

Näin Ranskan laitaoikeiston ja vasemmiston poliitikot kommentoivat maahan lauantaina nimitettyä uutta hallitusta.

Presidentti Emmanuel Macron kokosi pääministeri Michel Barnierin johtaman hallituksen lähinnä keskustaoikeisto- ja oikeistopuolueiden politiikoista, jotka ovat Macronin vanhoja liittolaisia.

Tämä ei miellyttänyt lainkaan vasemmistokoalition ja laitaoikeiston poliitikoita. Vasemmistokoalitio menestyi alkukesän parlamenttivaaleissa Macronin keskustaoikeistokoalitiota paremmin, mutta yksikään puolueen poliitikoista ei päässyt ministeriksi.

Syynä on se, että Macron ei uskonut vasemmistohallituksen selviytyvän yhdestäkään luottamusäänestyksestä maan parlamentissa. Barnierin hallitus aikoo ajaa oikestovireistä politiikkaa, eli Macron yrittää luottaa laitaoikeiston tukeen ainakin osassa lakiuudistuksia.

Macron kokosi hallituksen pääosin Renessanssi-puolueensa ja konservatiivisen republikaanipuolueen riveistä. Edessä on poliittista tasapainottelua, kun lait on vietävä parlamentissa läpi isojen oppositiopuolueiden tukiäänillä.

Vanhoja ja uusia kasvoja

Uusilla ministereillä riittää ratkottavaa, eritoten talouspuolella. Ranska joutui tuoreeltaan EU:n ”tarkkailuluokalle” maan talouden köhiessä ja valtionvelan kasvaessa.

Valtiovarainministeriksi nousee Macronin Renessanssi-puolueen 33-vuotias Antoine Armand, joka on johtanut parlamentin talousvaliokuntaa viimeiset pari vuotta.

Ulkoministeriksi nousee Jean-Noël Barrot, joka sai ”ylennyksen” tehtävään eurooppaministerin paikalta. Puolustusministerinä jatkaa Macronin läheinen liittolainen Sebastien Lecornu.

Sisäministeriksi nousee uusi nimi, republikaanipuolueen Bruno Retailleau. Hän vastaa muun muassa maahanmuutosta, joka tulee olemaan laitaoikeiston Kansallisen liittouman tiukassa syynissä .

Täystyrmäys oppositiolta

Oppositiopuolueet kommentoivat uutta hallitusta hyvin tympääntyneeseen sävyyn.

Kansallisen liittouman nuori supertähti Jordan Bardella sanoi uuden hallituksen merkkaavan ”paluuta macronismiin” ja ettei sillä ole ”minkäänlaista tulevaisuutta”.

Laitavasemmiston Jean-Luc Melenchon nimitti Macronin kokoonpanoa ”vaalien häviäjien hallitukseksi” ja sanoi että Ranskan on päästävä siitä ”eroon niin nopeasti kuin mahdollista”.

Juttua korjattu 22.9.2024 kello 13.19 Jutussa luki aikaisemmin, että myös laitaoikeiston Kansallinen liittouma olisi saanut enemmän ääniä kuin Ensemble-keskustakoalitio. Näin ei kuitenkaan ole, vaan Kansallinen liittouma sai 143 parlamenttipaikkaa ja Ensemble 168 paikkaa.

Jaa.
Exit mobile version