keskiviikko, 22 toukokuun

Raportissa arvostellaan rajusti teknologiateollisuutta, joka algoritmeillaan koukuttaa ja hallitsee lapsia voittoja saadakseen.

Alle 13-vuotiailla ei tulisi olla älypuhelimia, toteaa ranskalaisten asiantuntijoiden tuore raportti. Aiheesta kirjoittaa muun muassa the Guardian -lehti. Raportissa suositellaan lisäksi, että alle 18-vuotiailla ei pitäisi olla pääsyä suurimpiin kaupallisiin sosiaalisen median palveluihin, kuten TikTokiin, Instagramiin tai Snapchatiin.

Asiantuntijaraportin tilasi Ranskan presidentti Emmanuel Macron tammikuussa. Hän pyysi tutkijaryhmältä lasten ruutuaikaa koskevia suosituksia sekä ehdotuksia sille, miten lasten ja nuorten altistumista esimerkiksi sosiaaliselle medialle voitaisiin rajoittaa.

Raportissa arvostellaan jyrkästi teknologia-alaa, joka algoritmeillaan koukuttaa ja hallitsee lapsia voittoja saadakseen.

Raportin tehnyttä ryhmää ovat johtaneet neurologi Servane Mouton sekä Paul-Brousse -sairaalan psykiatrian sekä addiktioyksikön johtaja Amine Benyamina. Heidän mukaansa alle kolmevuotiaita ei tulisi altistaa näytöille lainkaan – ei edes televisiolle.

Alle 11-vuotiaat eivät raportin mukaan tarvitse kännykkää ollenkaan. 11-13-vuotiaiden omistaman kännykän tulisi olla sellainen, ettei sillä pääse internetiin, ryhmä suosittelee.

15-vuotialla tulisi olla raportin mukaan pääsy vain ”eettisiin” sosiaalisen median palveluihin, kuten Mastodoniin.

Facebook suunnittelee haastajaa Twitterille – hajautettu yhteisösovellus olisi yhteensopiva Mastodonin kanssa (2023)

”Vanhemmatkin teknologiateollisuuden uhreja”

Tutkijaryhmä antaa suosituksia myös vanhemmille, mutta korostaa raportissaan, ettei se halua sättiä vanhempia, jotka hekin ovat ”vaikutusvaltaisen teknologiateollisuuden uhreja”. Sen sijaan vanhempia pitäisi tukea ja auttaa muun muassa siinä, etteivät he jatkuvasti tarkista omia puhelimiaan ollessaan vuorovaikutuksessa lastensa kanssa.

Lapsen henkistä kehitystä voi vahingoittaa se, että vanhempi selailee jatkuvasti puhelinta vaikkapa lapsen aterioinnin yhteydessä, toteaa raportti.

Tutkijat kehottavat ihmisiä olemaan valppaina sosiaalisen median synnyttämästä addiktiosta.

– Jos päätit, että aiot katsoa vain yhden tai kaksi videota ja katsoitkin [videoita] koko illan, on sinun syytä kyseenalaistaa tapahtunut, muistuttaa Benyamina.

Se, miten Ranskan hallitus aikoo edetä tuoreen raportin julkistamisen jälkeen, on epäselvää. Tammikuussa presidentti Macron väläytti mahdollisten kieltojen ja rajoitusten käyttöönottoa.

Jaa.
Exit mobile version