Nicolas Sarkozyn asianajaja sanoo, että entinen presidentti aikoo kunnioittaa oikeuden päätöstä, mutta vie sen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.
Ranskan korkein oikeus vahvisti keskiviikkona entisen presidentin Nicolas Sarkozyn tuomion korruptiosta ja vaikutusvallan väärinkäytöstä, kertoo uutistoimisto AFP.
Sarkozy oli valittanut vuoden 2021 tuomiosta, jossa hänelle oli annettu kolmen vuoden vankeusrangaistus. Rangaistuksesta kaksi vuotta oli ehdollista, ja viimeisen vuoden Sarkozy käyttäisi elektronista valvontaranneketta sen sijaan, että menisi vankilaan.
Oikeuden päätös tarkoittaa, että Sarkozyn on käytettävä ranneketta, ja hän ei voi asettua ehdolle vaaleissa kolmeen vuoteen. Sarkozyn asianajaja sanoo, että entinen presidentti aikoo kunnioittaa oikeuden päätöstä, mutta vie sen myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.
Tapaus alkoi epäilyistä, joiden mukaan Sarkozy olisi vastaanottanut laitonta tukea vuonna 2007. Hän toimi Ranskan presidenttinä vuosina 2007–2012.
Sarkozy todettiin syylliseksi yrityksestä lahjoa tuomari ja käyttää vaikutusvaltaa saadakseen luottamuksellista tietoa tutkinnasta, joka koski hänen vuoden 2007 kampanjansa rahoitusta.
Oikeus totesi, että Sarkozy juonitteli saadakseen työpaikan Monacossa tuomarille vastineeksi sisäpiiritiedosta liittyen tutkintaan, jossa väitettiin, että Sarkozy olisi vastaanottanut laittomia maksuja L’Orealin perijättäreltä Liliane Bettencourtilta.
Tuomari Gilbert Azibert todettiin myös syylliseksi korruptioon ja vaikutusvallan väärinkäyttöön.
Myös Carla Bruni-Sarkozy sai syytteet
Sarkozyn odotetaan joutuvan oikeuteen ensi vuonna syytettynä korruptiosta ja laittomasta rahoituksesta, jotka liittyvät väitettyyn Libyan rahoitukseen hänen menestyksekkäässä vuoden 2007 presidentinvaalikampanjassaan. Sarkozy kiistää kaikki väärinkäytökset.
Jos Sarkozy tuomitaan Libyan tapauksessa, hän voi saada jopa 10 vuoden vankeustuomion.
Myös Sarkozyn vaimo Carla Bruni-Sarkozy sai viime kesänä syytteet liittyen vuoden 2007 vaalirahoitusskandaaliin, joka koskee silloiselta Libyan diktaattorilta Muammar Gaddafilta saatua rahaa.
56-vuotiasta Bruni-Sarkozya syytetään todisteiden piilottamisesta ja avunannosta petokseen.
Hänet asetettiin oikeudelliseen valvontaan, ja hänelle asetettiin kielto olla yhteydessä muihin syytettyihin paitsi aviomieheensä, Nicolas Sarkozyyn, BBC kertoi heinäkuussa.