perjantai, 18 lokakuun

Tapauksen tutkintaa lähellä oleva lähde kertoo uutistoimisto AFP:lle, että tuhopoltot olivat koordinoitua sabotaasia.

Pariisin pormestari Anne Hidalgo sanoo, että luotijunaliikenteeseen kohdistuneet sabotaasit eivät vaikuta illalla käynnistyviin olympialaisiin.

Ranskan valtiollinen rautatieliikenneyhtiö SNCF:n kertoi perjantaina, että sen luotijunaliikenteessä on häiriöitä tuhopolttojen takia.

– SNCF joutui yön aikana useiden samanaikaisten pahantahtoisten tekojen uhriksi. Tämä massiivinen ja laajamittainen hyökkäys halvaannuttaa suurnopeusjunaverkoston, SNCF kertoi uutistoimisto AFP:lle.

SNCF:n toimitusjohtajan Jean-Pierre Farandoun mukaan junaliikenteen häiriöt vaikuttavat 800 000 matkustajan liikkumiseen. Tilanne vaikuttaa junaliikenteeseen Atlantin, pohjoisen ja idän rataosuuksilla ainakin koko tulevan viikonlopun korjaustöistä johtuen. Kaakon rataosuus Yonnen departementissa säästyi vahingoilta, sillä ilkivallanteko onnistuttiin estämään, SNCF kertoo.

Tapauksen tutkintaa lähellä oleva lähde kertoo uutistoimisto AFP:lle, että tuhopoltot olivat koordinoitua sabotaasia.

Ranskan väistyvä pääministeri Gabriel Attalin mukaan tekijöillä oli ”selvä aikomus” seisauttaa liikennöinti kohti Pariisia. Attalin mukaan tuhopoltot kohdistettiin strategisesti Pariisin johtaville pääraiteille pohjoisesta, idästä ja lännestä.

Tapaus vaikuttaa myös brittiläisen rautatieliikenneoperaattori Eurostarin liikennöintiin. Yhtiö joutuu perumaan neljäsosan Pariisiin suuntautuvista vuoroistaan perjantain ja sunnuntain välillä.

Eurostar on kehottanut olemaan matkustamatta Lontoon ja Ranskan välillä.

Pariisin luotijunat liikennöivät tavallisilla rataosuuksilla suurten nopeuksien rataosuuksien sijaan. Tämä tarkoittaisi 90 minuutin lisäaikaa Lontoon ja Pariisin väliseen matka-aikaan, joka normaalisti on kaksi tuntia ja 20 minuuttia.

Eurostar olettaa, että häiriö saadaan korjattua maanantaiaamuksi. Yhtiö kertoi AFP:lle, että ongelmat vaikuttavat myös Pariisin ja Brysselin reittiin.

Lisäksi Ranskassa sijaitseva kansainvälinen lentoasema EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg evakuoitiin ja suljettiin hetkellisesti. Lentoasemaa operoivat yhdessä Ranska ja Sveitsi. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan lentoasema suljettiin ja evakuoitiin pommiuhan vuoksi, mutta kentän liikennöintiä on sittemmin jatkettu. Junaliikenteeseen kohdistuneiden tapahtumien yhteyttä lentokentän sulkemiseen ei ole vahvistettu.

Ranskan liikenneministeri Patrice Vergriete sanoi viestipalvelu X:ssä, että kyse oli ”törkeästä rikollisesta teosta”, jonka hän tuomitsee jyrkästi.

Pariisin poliisipäällikkö Laurent Nunez puolestaan kertoi France Info -radiolle, että poliisivahvistuksia lähetetään täpötäysille rautatieasemille, kertoo ranskalainen uutiskanava France 24.

Hyökkäykset luotijunaverkkoa vastaan tehtiin, kun Pariisissa on meneillään laajat turvatoimet ennen illalla alkavia olympialaisten avajaisjuhlallisuuksia. Niihin odotetaan 300 000:ta katsojaa ja vip-vierasta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT

Uutinen päivittyy.

Jaa.
Exit mobile version