maanantai, 1 heinäkuun

Kansallinen liittouma voi saada mielipidemittauksen mukaan jopa 37 prosenttia äänistä. Presidentti Macronin keskustakoalition äänimäärä on saamassa vain 20 prosenttia äänistä.

Ranskan laitaoikeistolainen puolue Kansallinen liittouma on mielipidemittausten perusteella saamassa suurimman äänipotin parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella sunnuntaina.

Maahanmuuttovastainen ja euroskeptinen Kansallinen liittouma on noussut kahdella prosenttiyksiköllä viime viikosta, ja se voi saada taakseen jopa 37 prosenttia äänistä, Les Echos -sanomalehden perjantaina julkaisema Opinion Wayn tekemä mielipidemittaus näyttää.

Presidentti Emmanuel Macronin keskustakoalition äänimäärä on puolestaan laskenut viikon takaisesta kahdella prosenttiyksiköllä, ja se on saamassa 20 prosenttia äänistä. Vasemmistokoalitio Uusi kansanrintama on saamassa 28 prosenttia äänistä.

Toinen, televisiokanava BFM:n Elabe-yhtiöllä teettämä mielipidemittaus povaa Kansalliselle liittoumalle 260–295 paikkaa maan parlamentissa. Puolueella on siis mahdollisuus ylittää 289 paikan raja, joka vaaditaan absoluuttiseen enemmistöön.

Parlamenttipaikkojen tarkkaa jakautumista on vaikeaa ennakoida, sillä tulos riippuu Ranskan 577 vaalipiirin tuloksista. Lisäksi Kansallisen liittouman kilpakumppanit voivat liittoutua keskenään toisella kierroksella 7. heinäkuuta.

Macron julisti ennenaikaiset vaalit Kansallisen liittouman murskavoiton myötä eurovaaleissa. Seuraavat vaalit oli alun perin määrä järjestää vasta vuonna 2027. Macron on kuitenkin ilmoittanut jatkavansa presidenttinä kautensa loppuun vupteen 2027. Kansallisen liittouman vaalivoitto parlamenttivaaleissa asettaisivat Macronin tukalaan asemaan, sillä kyseessä olisi ensimmäinen kerta Ranskassa, kun presidentti joutuisi jakamaan vallan politiikan valtavirran ulkopuolelta tulevan puolueen kanssa.

Lähde: Reuters

Jaa.
Exit mobile version