torstai, 26 joulukuun

Maailmanlaajuisesti internetin vapaus huononi jo neljättätoista vuotta peräkkäin, kertoo Freedom House -järjestö.

Internetin vapaus on tutkituista maista heikointa kahdessa Aasian maassa, Myanmarissa ja Kiinassa.

Myanmarin heikentynyt tilanne tarkoittaa, että ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen Kiina ei ole yksin vertailun heikoin maa, ilmenee yhdysvaltalaisen Freedom House -järjestön vuotuisesta raportista.

Vertailussa on mukana 72 maata, joten läheskään kaikki maailman valtiot eivät ole vertailussa mukana.

Myanmarissa vuonna 2021 vallan kaapannut sotilasjuntta on hiljentänyt toisinajattelua väkivalloin, ja tuhansia ihmisiä on laitettu vankilaan heidän nettikirjoitustensa vuoksi.

Demokratia-aktivistien ja aseellisten vastarintaryhmien toimintaa on tukahdutettu systemaattisella sensuurilla ja valvonnalla, raportissa todetaan.

Myanmarin sotilashallinto estää vpn-yhteyksiä

Viime toukokuussa Myanmarin sotilashallinto otti käyttöön uutta teknologiaa, jolla estetään useimpien vpn-yhteyksien käyttö. Vpn-yhteyksiä on tuohon asti voinut käyttää internetin käytölle asetettujen rajoitusten ohittamiseen.

Kiinassa puolestaan internetin vapaus on säilynyt yhtä heikkona kuin viime vuonna. Maa tunnetaan muun muassa suuresta palomuuristaan, jolla se on estänyt pääsyn useisiin sosiaalisen median kanaviin ja uutissivustoille.

Useammissa maissa nähtiin heikennyksiä kuin parannuksia.

Suomi ei ollut mukana vertailussa

Eniten internetin vapaus heikkeni Kirgisiassa. Siellä viranomaiset muun muassa sulkivat yhdysvaltalaisten järjestöjen suureksi osaksi rahoittaman Kloop-verkkosivuston, joka oli raportoinut oppositiojohtajan esittämistä väitteistä pidätysaikana tapahtuneesta kidutuksesta.

Kehitys oli huonoa myös esimerkiksi Azerbaidzhanissa ja Irakissa.

Vertailun kärkeen sijoittui Islanti, perässään Viro, Kanada, Chile ja Costa Rica. Eniten internetin vapaus kohentui Freedom Housen mukaan Sambiassa, jossa verkkoaktivismi sai lisää tilaa.

Esimerkiksi Suomi, Ruotsi ja Norja puuttuvat vertailusta.

Jaa.
Exit mobile version