tiistai, 8 lokakuun

Raportissa laskettiin vihreiden investointihankkeiden mahdollisia hyötyjä Suomen taloudelle.

Raportin mukaan kaavaillut vihreän siirtymän investoinnit kasvattaisivat Suomen BKT:ta usealla miljardilla, vaikka niistä toteutuisi vain murto-osa. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Suomen bruttokansantuote (BKT) kasvaisi vuositasolla kolmella miljardilla eurolla, jos viidesosa kaavailluista vihreistä investointihankkeista toteutuisi.

Näin lasketaan Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tilaamassa raportissa, jonka toteutti konsulttitoimisto Gaia. Arvio pohjautuu EK:n ylläpitämään listaukseen vihreän siirtymän investointihankkeista. Listassa on niitä yli 270 miljardin euron edestä, mutta suurin osa on varhaisessa suunnitteluvaiheessa.

Hankkeita on tuotannossa vasta 14 miljardin edestä. Moni hanke ei tyypillisesti etene tuotantovaiheeseen lainkaan tai päätyy muualle kuin Suomeen.

Raportissa laskettiin investointien vaikutuksia Suomen taloudelle seuraavien 30 vuoden aikana, jos listauksen hankkeista noin viidesosa etenisi tuotantoon. Tämä vastaisi 58 miljardin euron investointeja. EK:n listauksessa moni hanke sijoittuisi 2030-luvulle.

Raportin mukaan tällaisessa tilanteessa Suomen bruttokansantuote olisi vuosittain noin kolme miljardia euroa korkeammalla tasolla. Tämä on noin prosentin verran Suomen nykyisestä bruttokansantuotteesta.

Työllisyys ja verotulot kasvaisivat

Lisäksi raportin mukaan työllisyys paranisi vuositasolla 12 000 henkilötyövuodella, josta 40 prosenttia tulisi investointivaiheesta ja 60 prosenttia tuotantovaiheesta.

Raportissa arvioitiin myös verokertymien kasvua. Sen mukaan ansiotuloverot kasvaisivat noin 170 miljoonalla eurolla, yhteisöverot 40 miljoonalla eurolla ja kiinteistöverotulot 330 miljoonalla eurolla vuodessa.

EK nostaa johtopäätöksissään kuitenkin esiin, että Suomeen pitäisi saada mahdollisimman korkean jalostusarvon arvoketjuja. Tämän vuoksi toisistaan riippuvaiset investoinnit pitäisi saada etenemään riittävän samantahtisesti ja ripeästi.

Raportin tilasivat Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Akkuteollisuus ry, Bioenergia ry, Energiateollisuus ry, Metallinjalostajat ry, Suomen Uusiutuvat ry ja Suomen Vetyklusteri.

Jaa.
Exit mobile version