lauantai, 5 lokakuun

Turisti, oikealta nimeltään Harlova Vukulu, lupautuu matkaoppaaksi.

Hän on palannut Helsingin Malmille pihapiiriin, missä vietti lapsuutensa.

Artisti varttui kahden kulttuurin välissä, sillä vanhemmat ovat kotoisin Kongon demokraattisesta tasavallasta.

Kun hän oli lapsi, monen mielestä mustana oli mahdotonta menestyä oikein missään saati sitten suomalaisella musiikkikentällä.

Nyt, 27-vuotiaana, hän ymmärtää mahdottoman olleenkin mahdollista. Räppärin kappale Taikuri on ollut pari viikkoa Spotifyn Suomi-listan ykkösenä. Myös monet muut uuden Roadman-levyn biisit ovat keränneet miljoonia kuuntelukertoja.

Albumin kappaleilla artisti räppää unelmien tavoittelusta sekä menestyksen saavuttamisesta. Monissa kappaleissa menestys tarkoittaa rahaa.

Viime kuussa Turisti järjesti Malmilla ilmaisen paidanjakotilaisuuden, joka riistäytyi käsistä. Paitoja oli jaossa 50, mutta paikalla olikin parisataa lasta ja nuorta.

Asiasta uutisoineen Iltalehden mukaan tilaisuus jouduttiin keskeyttämään, kun nuoret alkoivat repiä paitoja toisiltaan.

– Siellä oli junnuja paljon enemmän kuin mitä me odotettiin. Jossain luki, että poliisi olisi keskeyttänyt tapahtuman. Se ei pidä paikkaansa. Me lähdettiin sieltä pois, kun se lähti käsistä. Onneksi siinä ei käynyt vakavammin, Turisti sanoo.

Perhe, uskonto ja lähiö

Turisti kuvaa äidilleen videon perheen entisen Malmin kodin edessä. Paikkaan liittyy paljon muistoja vuosien takaa.

Perhe on ollut räppärin elämässä tärkeässä roolissa – ja on edelleen. Hän kertoo, kuinka äiti oli juuri soittanut hädissään, kun ei ollut saanut poikaansa kiinni.

Äiti oli nähnyt videon, jossa oli puhuttu kadonneesta matkustajasta, ja videossa oli lukenut: Turisti missing.

– Parka on ollut siellä ihan häseissä, räppäri nauraa.

Tällä Turisti tarkoittaa sitä, että äiti oli hätääntynyt turhaan.

Vukulun vanhemmat tulivat Suomeen 1990-luvulla Kongon demokraattisesta tasavallasta. Artisti kertoo, että heidän oli vaikea sopeutua suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan, sillä tuolloin täällä oli vähän tummaihoisia.

Turisti kertoo, kuinka vaikea hänen oli lapsena ymmärtää eriarvoisuutta. Se tuntui käsittämättömältä, että kaverin faija toi poikansa hienolla autolla treeneihin ja hänellä ei ollut samaan mahdollisuutta.

– Olen tajunnut vasta myöhemmin, että mun porukat ovat joutuneet aloittamaan pelin ihan alusta.

Uskonto on ollut isossa roolissa Turistin elämässä, sillä hänen perheensä kuuluu Jehovan todistajiin. Hän vietti paljon aikaa valtakunnan saleissa Töölössä ja Malmilla.

– Löysin jumalan ja Raamatun. Osasin Raamatun ulkoa kymmenenvuotiaana.

Sittemmin Turisti on jäänyt pois Jehovan todistajista. Se on silti vaikuttanut hänen maailmankatsomukseensa, mutta nyt hän osaa myös kyseenalaistaa asioita.

Hengelliset asiat ovat hänelle edelleen tärkeitä.

– Kyllä sitä pitää aina rukoilla, että siunaa ruokasi.

Kouluprojektista räppäriksi

Turistin musiikkiura käynnistyi puolivahingossa.

Hän kävi Suomen Liikemiesten Kauppaopistoa (nyk. Business College Helsinki) ja siellä eteen tuli kouluprojekti, jossa piti tehdä biisi ja esittää se yrittäjille.

Puuha oli nuoresta miehestä hauskaa, ja hän alkoikin tehdä sen jälkeen biisejä kaverin kämpillä.

Ensimmäinen albumi Maailmankiertue julkaistiin vuonna 2020. Sen jälkeen ovat tulleet levyt Linnunrata (2021), Traveller (2023) ja Roadman (2024) sekä Interrail-EP (2022).

Julkaisujen nimissä on selkeä yhteys myös räppärin artistinimeen. Hän ei kuitenkaan suostu paljastamaan Turisti-nimen taustaa.

– Kerron sen vasta sitten, kun ihmisiä ei enää kiinnosta, räppäri kuittaa.

Aikaisemmassa tuotannossaan Turisti käsitteli enemmän yhteiskunnallisia asioita.

Keskiössä ei ollut niinkään hänen kokemansa rasismi vaan se, minkälaisista lähtökohdista tummaihoiset Suomessa ponnistavat.

Artisti sanoo, että vielä kymmenen vuotta sitten tummaihoisena menestyminen etenkin rap-skenessä tuntui mahdottomalta. Pinnalla oli vain muutama musta räppäri kuten Gracias ja Kevin Tandu.

– Kun tulee tällaisesta lähiöstä, niin ei välttämättä itsekään usko menestymiseen. Haluan näyttää, että se on mahdollista tahdonvoimalla. Sun pitää vain itse uskoa siihen.

Näkökulmaa elämään Kongosta

Tänä vuonna Turisti pääsi vierailemaan ensimmäistä kertaa vanhempiensa kotimaassa Kongon demokraattisessa tasavallassa. Siellä kuvattiin musiikkivideo kappaleeseen Lähetään menee.

Artisti kertoo, että se oli yksi hänen elämänsä hienoimmista kokemuksista.

Matka oli myös erittäin avartava. Suomessa koko ikänsä asunut näki, minkälaisista oloista hänen vanhempansa tulevat.

Paikallinen ystävä ajelutti häntä ympäriinsä ja yhtenä yönä suomalainen ihmetteli kaduilla olevia lapsia. Hän kysyi, miksi he eivät ole kotona. Vastauksena oli, etteivät he ole koskaan nähneet kattoa päänsä päällä.

– Kyllä sitä osaa arvostaa, että hanasta tulee puhdasta vettä. Ja nyt ymmärtää paremmin vanhempia, mistä lähtökohdista he ovat Suomeen tulleet.

Syytökset naisvihamielisyydestä opettivat

Kaksi vuotta sitten Turistin ura oli hyvässä nosteessa. Rap-tulokas julkaisi Tippa-T-kappaleen yhdessä konkariartisti Elastisen kanssa.

Nousukiito törmäsi kuitenkin seinään, kun ulos tuli Lewin kappale Mietin ääneen, jossa Turisti oli mukana. Biisi oli monen mielestä naisvihamielinen, naisia esineellistävä ja seksualisoiva.

Kohun myötä levy-yhtiö Babyface poisti kappaleen kaikista musiikkipalveluista ja pyysi anteeksi. Ainakin yksi Turistin keikoista peruttiin.

Biisin nostattama keskustelu räpkulttuurin naisvihamielisyydestä toimi myös alkusysäyksenä naisartisteista koostuvan Bämä-kollektiivin synnylle. Ryhmä on julkaissut kappaleita, jotka ovat vastine misogynistiselle asenteelle.

Tapahtuneesta puhuminen on Turistille vaikeaa parin vuoden jälkeenkin. Hän ei suostu avaamaan tarkemmin sitä, miksi päätyi julkaisemaan kappaleen.

Julkinen lyttäys oli räppärille traumaattinen kokemus. Siinä oli myös opittavaa.

– Pahoitin ihmisten mielet, mutta se ei ollut tarkoituksellista. Jatkossa olen harkitsevaisempi, räppäri pohtii.

Hän on oivaltanut, ettei kappaleiden tulkinta ole enää omissa käsissä sen jälkeen, kun sen julkaisee. Jokainen tulkitsee tekstit omista lähtökohdistaan käsin.

Artistin mielstä monet asiat voidaan ymmärtää nykyisin myös väärin. Hän esimerkiksi räppää Pakko saada -kappaleessa siitä, että juutalaisilla on rahaa.

”Juutalaisil ja valkosil perintöä, niil on rahaa”

Hän sai kommentteja, että se oli väärin, vaikka hän oli halunnut vain kehua.

– Sille ei voi mitään, miten ihmiset ymmärtävät asiat.

Tavoite korkealla

Turistin uusin albumi kertoo menestymisestä ja sen tavoittelemisesta.

Nyt hän on sitä saavuttanut ja se tuntuu hänestä oudolta. Kiireen keskellä kaikkea on vaikea sisäistää.

Räppäri on asettanut itselleen kovan tavoitteen. Hän aikoo olla Suomen isoin artisti.

– Kehittyäkseen artistina pitää kysyä mielipiteitä. Sitten on myös sanonta, että jos haluat olla väärässä, kysy kaikilta, Turisti virnistää.

Jaa.
Exit mobile version