perjantai, 20 syyskuun

Tampereen yliopiston väitöstutkimuksen mukaan rasvamaksatauti todetaan jopa joka viidennellä ylipainoisella tai lihavalla lapsella.

Rasvamaksatauti on yllättävän yleistä myös lapsilla.

Tampereen yliopiston tuoreen väitöksen mukaan rasvamaksatauti todetaan jopa joka viidennellä ylipainoisella tai lihavalla lapsella.

Lääketieteen lisensiaatti Linnea Aitokari selvitti asiaa väitöstutkimuksessaan.

Rasvamaksatauti on yleistynyt myös lapsilla ylipainon yleistymisen myötä. Rasvamaksataudissa yli viisi prosenttia maksasoluista on rasvoittunut. Tila voi edetä kirroosiin asti, jolloin maksa ei voi enää toimia. Kirroosivaiheessa hoidoksi tarvitaan maksansiirto.

Aikuisilla suomalaisilla rasvamaksa on vielä yleisempää. Käypä hoidon mukaan Suomessa rasvan kertymistä maksaan todetaan noin joka neljännellä.

Haastavaa selvittää

Rasvamaksan seulonnassa käytetään alaniiniaminotransferaasin mittausta. Se on maksaentsyymi, jonka pitoisuus veressä kasvaa maksasolujen vaurioituessa.

Rasvamaksan lisäksi esimerkiksi keliakia ja muut autoimmuunisairaudet voivat vaurioittaa maksaa ja aiheuttaa alaniiniaminotransferaasin kohoamista.

Aitokari tutki väitöskirjassaan alaniiniaminotransferaasin mittauskäytäntöjä ja yleisimpiä kohonneen arvon syitä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa hoidetuilla lapsilla.

Yleisimpiä syitä kohonneeseen maksa-arvoon olivat rasvamaksatauti, tulehdukselliset suolisairaudet ja maksaan vaikuttavat lääkkeet.

Keliakiaan liittyvä maksaentsyymin kohoaminen oli harvinaisempaa kuin Aitokari oletti.

– Tutkimustulosten perusteella rasvamaksataudin seulontaa voidaan suositella ylipainoisille noin 10-vuotiaille lapsille, kun taas keliaakikoilta maksaentsyymin mittaus on todennäköisesti tarpeeton, tutkija sanoo.

Rasvamaksatautia voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä liikunnallisella elämäntavalla ja suosimalla kuitupitoista kasvispainotteista ruokavaliota.

Väitöskirja tarkastetaan perjantaina 4. lokakuuta.

Jaa.
Exit mobile version