Ihmisten taloushuolet nousivat identiteettipolitiikan sijaan pääosaan Yhdysvaltain vaaleissa, arvioivat Ylen haastattelemat kansanedustajat.
Anne Orjala,
Tuomas Hyytinen
Suomalaispoliitikot eivät halua ylikorostaa nuorten miesten tai identiteettipolitiikan merkitystä Yhdysvaltain presidentinvaalien ratkaisussa.
Donald Trumpin kannatus kasvoi vuoden 2020 vaaleihin verrattuna hyvin monenlaisten äänestäjien joukossa, kertoo laaja ovensuukysely.
Trumpin tukijoiksi kääntyivät erityisesti latinot ja nuoret miehet.
Ylen haastattelemat kansanedustajat uskovat, että vaaleissa painoivat etenkin ihmisten arjen taloushuolet – ja nuorten miesten merkitys oli vain yksi osa kokonaisuutta.
– Vaalitulosta selittää varmasti hyvin monikin tekijä. Ihmiset äänestivät varmasti hyvin pitkälti oman lompakon näkökulmasta. Moni yhdysvaltainen elää tilanteessa, jossa ei ole varaa vuokraan eikä ruokaan, sanoo vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta.
– Nuorten miesten merkityksellisyys vaaleissa on aika paljon ylikorostettu. Toki he voittopuolisesti äänestivät Trumpia, mutta toisaalta voittopuolisesti naiset äänestivät Harrisia, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Tere Sammallahti.
Keskustan Hanna Kosonen arvioi, että Trump onnistui houkuttelemaan ”yksinkertaisilla lauseillaan” arjen taloushuolten kanssa painiskelevia yhdysvaltalaisia.
Sammallahti: Woke-asiat sivuroolissa Trumpin voitossa
Myös perussuomalaisten Miko Bergbom arvioi, että Trumpin vaalivoittoon vaikuttivat ennen kaikkea ihmisten taloushuolet.
– Suomalaisessa keskustelussa ei välttämättä ole niin isosti tullut ilmi, että arjen kustannukset, kuinka paljon maksaa ruoka ja polttoaine, ovat paljon [identiteettipolitiikkaa] isompi kysymys paikallisille.
Identiteettipolitiikasta puhutaan esimerkiksi woke-ilmiön ja sen vastustamisen kohdalla. Arvoliberaaleille woke tarkoittaa esimerkiksi rasististen ja syrjivien rakenteiden tiedostamista.
Konservatiivit taas käyttävät sanaa vasemmistolaisesta ideologiasta, jonka he tulkitsevat suosivan vähemmistöryhmien oikeuksia yksilönvapauksien ja sananvapauden kustannuksella.
Sammallahti katsoo, että identiteettipoliittiset kysymykset olivat nyt sivuroolissa Trumpin voitossa.
– Jos ajatellaan neljän vuoden takaisia tapahtumia, kun oli erilaisia Proud boyseja ja QAnon-juttuja Trumpin liepeillä, niin nyt ne näyttivät mielestäni loistavan poissaolollaan.
Kaikki nuoret miehet eivät ajattele samoin, sanoo Virta
Nuoret naiset ovat arvoiltaan yhä liberaalimpia ja samanikäiset nuoret miehet yhä konservatiivisempia. Ilmiöstä on merkkejä ympäri maailman.
Myös Suomessa aihe puhuttaa. Puolueetkin joutuvat miettimään, miten puhutella nuoria miehiä esimerkiksi kevään kunta- ja aluevaaleissa.
– Kun puhutaan nuorista miehistä, puhutaan hyvin laajasta joukosta. He eivät suinkaan kaikki ajattele samalla tavalla eikä heihin tulisi suhtautua alentavasti niin, että oletettaisiin, että jollain tietyllä tyylillä voi puhutella kaikkia nuoria miehiä, sanoo Virta.
Yhdysvalloissa asunut Sammallahti ei lähtisi kopioimaan rapakon takaa esimerkiksi tapoja puhutella nuoria miehiä.
– Ajattelen, että meidän kulttuurimme ovat sen verran erilaisia. En monellakaan tapaa välttämättä haluaisi tänne sitä vaalipöhinää ja -mainontaa ja kaikkea mitä siihen liittyy.
Kosonen: Nuoria miehiä voidaan puhutella arjen asioilla
Hanna Kosonen ei usko taikatemppuihin nuorten miesten tavoittamisessa. Hänen mukaansa heitä voidaan puhutella parhaiten arjen asioilla.
– Kunta- ja aluevaaleissa todella ratkaistaan niitä käytännön asioita, jotka tulevat tosi lähelle ihmisiä. Uskon, että kun pysytään niissä eikä mennä kauemmas, viesti tarttuu.
Samoilla linjoilla on Bergbom.
– Siinä vasta tuhannen taalan kysymys. Lähtisin siitä, että kunnan asiat ovat lähellä jokaista suomalaista ja siellä päätetään jokaiselle suomalaiselle tärkeistä asioista. Jos sen saisi ulotettua myös nuoriin, se olisi positiivista.