perjantai, 27 joulukuun

Vaikka vartioasemat ovat aiempaa paremmin suojattuja, UNIFIL-operaation viimeaikaiset tapahtumat huolestuttavat myös Rauhanturvaajaliitossa.

Suomen rauhanturvaajaliitto harkitsee ryhtyvänsä myös nimensä puolesta veteraanijärjestöksi.

Syynä on se, että järjestö kaavailee toimintansa avaamista myös muissa kuin rauhanturvaamis- ja kriisinhallintaoperaatioissa palvelleille.

Samalla järjestö on jo toistamiseen vaihtamassa nimeään. Vuoden 2005 marraskuulle saakka nimenä oli Sinibarettiliitto, millä viitattiin rauhanturvaajien käyttämiin päähineisiin.

– Nimenmuutosta nyt mietitään. Tässä nyt kovasti haluttaisiin olla ihan veteraanijärjestö, niin että myös veteraani-sana olisi meidän liiton nimessä jollain tavalla esillä, kertoo Rauhanturvaajaliiton toiminnanjohtaja Ville Mäntysaari.

Ei pelkkää kriisinhallintaa

Kriisinhallinta -sana ei enää tunnu liitossa ajankohtaiselta.

– Ei välttämättä enää muuteta nimeä kriisinhallintaveteraaneiksi, kun sekin vähän rupeaa olemaan jo ehkä taakse jäävä termi, sanoo Mäntysaari.

Suomessa sotaveteraaneista puhuttaessa on perinteisesti tarkoitettu vuoden 1918, talvi-, jatko- ja Lapin sodassa palvelleita. Veteraanijärjestöistä muun muassa Sotainvalidien veljesliitto jo aikanaan linjasi, ettei uusia jäseniä haluta.

Taustalla oli harras toive siitä, että sodilta voitaisiin välttyä, ja että kootut varat käytetään nimenomaan viime sodissa vammautuneiden hyväksi.

Kokemukset voivat vaivata pitkään

Rauhanturvaajaliitossa korostetaan eri sotilasoperaatioista kotiutuvien jälkihuoltoa. Esimerkiksi Nato-johtoisten tehtävien myötä tuen tarve voi kasvaa, mihin on syytä varautua.

Liiton palveluihin kuuluun muun muassa kriisipuhelin, josta rauhanturvaajat ja heidän läheisensä voivat saada keskusteluapua ympäri vuorokauden.

Sotatoimissa hengenvaarallisissa tilanteissa olleilla niin sanotun post-traumaattisen stressireaktion oireet voivat nousta esiin jopa kymmeniä vuosia vaaratilanteiden jälkeen.

Kuuntele haastattelu: Uutiset voivat nostaa vanhat muistot pintaan – Itsekin UNIFIL-joukoissa aikanaan palvellut Rauhanturvaajaliiton toiminnanjohtaja Ville Mäntysaari kertoo:

Kärjistynyt Libanonin tilanne huolestuttaa Rauhanturvaajaliitossa, mutta UNIFIL–operaation nykytila ei kuitenkaan ole Mäntysaaren mukaan juurikaan lisännyt yhteydenottoja puhelinpalveluun. Sen sijaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan keskusteluavun tarve selkeästi kasvoi.

Lyhenne UNIFIL tulee sanoista United Nations Interim Force in Lebanon, mikä tarkoittaa sanatarkasti käännettynä Yhdistyneiden kansakuntien väliaikaisia joukkoja Libanonissa.

Jaa.
Exit mobile version