Vaikka ravintolapalveluissa nähdään kasvua jo kuluvana vuonna, pikkujoulukausi ei vaikuta vilkkaalta.
Työllisyyden näkymät ovat entisestään synkentyneet, mutta ravintola-alalla kysynnän voi odottaa parantuvan ensi vuotta kohden. Tämä johtuu reaaliansioiden kasvusta ja sitä seuraavasta ostovoiman paranemisesta.
Matkailu- ja ravintolapalvelujen etujärjestön MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi muistuttaa, että kysyntä on ollut kuopassa jo pidemmän aikaa.
– Jäsenyrityksemme ovat irtisanoneet, lomauttaneet ja osa-aikaistaneet henkilöstöä palvelujen kysynnän heikettyä. Odotamme kuitenkin korkojen laskun ja ostovoiman kohenemisen johtavan siihen, että palvelujen kysyntä kasvaa ja sen myötä myös työllisyys.
Lapin mukaan alan kysyntää ovat painaneet muun muassa Venäjän hyökkäyssota, koronapandemia ja lisääntynyt etätyö. Matkailun osalta koronaa edeltäneeseen aikaan on elpynyt ainoastaan Pohjois-Suomi.
Lähestyvä pikkujoulukausikaan ei vaikuta rohkaisevalta.
– Näyttää siltä, että suomalaiset pitävät tiukasti kukkaroistaan kiinni. Erityisesti tämä on nähtävissä pubien ja yökerhojen nuoremmassa asiakunnassa. Nuorilla on suuria asuntolainoja, ja asuntolainojen hoitaminen vie yhä isomman siivun heidän tuloistaan.
Pula työvoimasta jarruttaa kasvua
Kun talous sitten lähtee nousuun, siitä seuraa MaRan toimitusjohtajan mukaan nopeasti kasvava työvoimapula.
Alan kausiluontoisuuden ja osa-aikaisten työntekijöiden tarpeen vuoksi hän pitää virheenä hallituksen suunnitelmaa, jonka mukaan EU:n ulkopuolelta tulevan olisi ansaittava 1 600 euroa kuukaudessa saadakseen Suomeen työluvan.
– Eläkkeelle siirtyvät ikäluokat ovat aina vain suurempia kuin työelämään astuvat ikäluokat. Jotta pystymme tarjoamaan palveluita, tarvitsemme työperäistä ja koulutusperäistä maahanmuuttoa voimakkaasti Suomessa monilla toimialoilla, Lappi sanoo.
Monet maat kilpailevat Euroopan unionin ulkopuolelta tulevasta työvoimasta. Ilman sitä ei Lapin mukaan pysty harjoittamaan ravintolatoimintaa, kun kysyntä kasvaa.
Hän kertoo, että muutama vuosi sitten alalla toteutetun kansainvälisen kyselyn perusteella työntekijöistä 10-50 prosenttia oli muualla kuin siinä maassa syntyneitä, josta he saivat palkkatulonsa.
Matkailu- ja ravintola-alalla on Lapin mukaan hyvin joustavat työaikajärjestelmät. Hän uskoo, että alueellisesti etenkin Pohjois-Suomi hyötyisi verotulojen ja lopulta myös kokoaikaisia työpaikkojen muodossa kausityön laajemmasta sallimisesta, ilman tiukkoja tulorajoja EU- tai ETA-alueen ulkopuolelta tuleville.
– On paljon puhetta siitä, että osa-aikatyötä tekevät ihmiset ovat pelkkä taloudellinen rasite valtiolle. Ei huomioida tarpeeksi sitä, että ravintola-alalla osa-aikainen työntekijä maksaa ansiotuloveronsa ja tuottaa alkoholin myynnin ja muiden arvonlisäverojen muodossa valtiolle noin 10 000 euroa vuodessa, Lappi korostaa.
Kuuntele Yle Areenasta Politiikkaradio: