maanantai, 21 lokakuun

Ravintola Jackiessa Helsingin Punavuoressa järjestettiin viikko sitten Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tanssimusiikin ilta.

Alaa Altamimi oli menossa ystävineen tapahtumaan. Yllätyksekseen he jäivätkin ovien ulkopuolelle.

Altamimi kertoo, että heidän tullessaan paikan päälle ravintolan ulkopuolella seisoi noin 15 ulkomaalaistaustaista ihmistä.

Ravintolan edustaja sanoi seurueelle, että ravintola on täynnä, sinne ei oteta enempää ihmisiä, eikä sisäänpääsyä voi jäädä odottamaan.

Samaan aikaan sisään meni Altamimin mukaan jatkuvasti lisää valkoihoisia ihmisiä.

Yksi heistä oli Altamimin ystävä. Tämä pyysi ravintolan edustajaa päästämään Altamimin sisään, mutta sai kieltävän vastauksen.

Altamimi alkoi kuvaamaan tapahtumia.

Alaa Altamimi luovutti ravintolan edessä kuvaamansa videon Ylelle. Siitä voi nähdä, että ravintolan edustaja esti Altamimin seurueen sisäänpääsyn.

Samalla ravintolan edustaja toivottaa tervetulleeksi valkoihoisia asiakkaita. Myös taka-alalla esiintyvä järjestysmies päästi heidät muitta mutkitta sisään.

Kyseessä ei ollut kutsuvierasilta, vaan avoimesti markkinoitu musiikkitapahtuma.

Altamimi sanoi ravintolan edustajalle, että asiakkaiden valikoiminen ihonvärin perusteella on rasistista. Sen jälkeen ravintola kutsui paikalle poliisin.

Poliisi sanoo videolla Altamimi seurueelle, että yritys saa itse valita asiakkaansa, ja kehottaa heitä menemään toiseen ravintolaan.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: etnisyyden perusteella ei voi valikoida asiakkaita

Altamimi on ilmoittanut asiasta yhdenvertaisuusvaltuutetulle ja toimittanut videot todisteena tapahtumista.

– Videoiden perusteella ravintolan toiminta vaikuttaa ongelmalliselta, ja asiaa on syytä selvittää, sanoo yksikön päällikkö Robin Harms yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistolta.

Seuraavaksi toimisto pyytää sekä ravintolalta että poliisilta kirjallisen selvityksen tapahtumista. Harmsin mukaan myös poliisin toimintaa asiassa on syytä arvioida.

Ravintola saa valita asiakkaansa, mutta ei syrjivin perustein. Niitä ovat esimerkiksi etninen alkuperä, kansallisuus, uskonto ja vammaisuus. Jos asiakkaiden valinta perustuu näihin seikkoihin, silloin ravintola syyllistyy syrjintään.

Vastaavan kaltaisia tapauksia tulee yhdenvertaisuusvaltuutetun käsiteltäväksi vuosittain Harmsin arvion mukaan viidestä kymmeneen.

– Ne ovat varmasti vain jäävuoren huippu, Harms sanoo.

Tapahtumista on kirjattu myös rikosilmoitus

Altamimin mielestä on nurinkurista, että hänet ja muut ulkomaalaistaustaiset jätettiin oven ulkopuolelle, kun sisällä oli arabialaisen musiikin ilta.

– Meidät hyväksytään vain matalapalkkaisiin töihin tai viihdyttäjiksi, ei ravintolan asiakkaiksi, Altamimi sanoo.

Altamimi julkaisi videot somessa, ja ne ovat keränneet muutamassa päivässä satoja tykkäyksiä ja kommentteja, joissa ravintolan toiminta tuomitaan rasistiseksi.

Osa meistä on syntynyt täällä, osa asunut jo vuosikymmeniä. Puhumme hyvää suomea ja olemme Suomen kansalaisia. Me emme vain näytä valkoiselta suomalaiselta.

Alaa Altamimi

Altamimin mukaan ravintolan edustaja teki rikosilmoituksen hänestä ja kahdesta muusta ulkomaalaistaustaisesta henkilöstä, mutta ei hänen valkoihoisesta ystävästään.

Poliisi kertoo vastaanottaneensa rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta, mutta ei täsmennä, kuka sen on tehnyt.

Ravintolan omistaja: ”IIlan tapahtumia on räikeästi vääristelty”

Ravintolan toinen omistaja, Amira Chokairy, kommentoi Ylelle tapahtunutta sähköpostitse. Hän kiistää jyrkästi, että ravintola olisi valikoinut asiakkaitaan ihonvärin perusteella.

– Ottaen huomioon, että työntekijöistämme reilusti yli puolet eivät ole kantasuomalaisia, ja ovella isäntänä toiminut host ja järjestyksenvalvoja ovat itsekin pakolaisia, väite on absurdi.

Hänen mukaansa videon kuvaushetkellä ravintolan henkilömäärä alkoi täyttyä, ja sisälle otettiin siksi etupäässsä kanta-asiakkaita ja muita aiemmin ilmoitettuja vieraita.

– Välissä sisään pääsi myös ruskeita ihmisiä, mutta videolle oli leikattu vain valkoiset ihmiset. Illan tapahtumia on räikeästi vääristelty, Chokairy sanoo.

Kun kaikki vieraslistalla olleet eivät saapuneet, ruskeiden ihmisten joukosta laskettiin sisään ne, jotka eivät aiheuttaneet häiriötä, Chokairy sanoo.

He, jotka haastoivat riitaa ja käyttäytyivät vihamielisesti, eivät päässeet. Tämä on ravintolatoiminnassa normaali käytäntö.

ravintoloitsija Amira Chokairy

Chokairy laskee, että ravintolassa kävi illan aikana miltei 500 ihmistä.

Tapahtumien puinti on jatkunut edelleen sosiaalisessa mediassa.

Arabialaisen musiikin illasta vastannut dj-yhteisö kertoi omassa Instagram-päivityksessään, ettei se salli minkäälaista rasismia tapahtumissaan. Se aikoo varmistaa, että Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kulttuureista tulevat ihmiset ovat tulevissa tapahtumissa etusijalla.

Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella

Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen miika.koskela@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version