perjantai, 10 tammikuun

Lihan myynyt yritys on tuomittu terveysrikoksesta, sillä se poisti päiväysmerkintöjä ja jätti salmonellatutkimuksia tekemättä.

Kotkalainen yrittäjä ja hänen yrityksensä on tuomittu terveysrikoksesta. Yritys myy lihaa ja kalatuotteita laivoille sekä ravintoloille. Osa tuotteista on ollut vanhentuneita.

Ravintoloitsijat ovat ostaneet päiväykseltään vanhentunutta lihaa tietoisesti yritykseltä. Yrityksen myyjän mukaan tuotteita toimitettiin kymmenelle ravintolalle.

Yrittäjä oli myös poistanut päiväysmerkintöjä lihoista. Lisäksi yritys ei pystynyt todistamaan, että sen EU:n ulkopuolelta ostamista lihoista olisi tehty salmonellatutkimuksia.

Itse lihojen myyminen ei ollut käräjäoikeuden mukaan ongelma, mutta päiväysmerkintöjen poistaminen oli. Myös salmonellatutkimusten laiminlyöminen rikkoi lakia.

Asiakkaat tiesivät vanhentuneista lihoista

Yrittäjä ja yhtiö kiistivät syytteet oikeudessa. Yrittäjän mukaan vanhentuneita lihoja on myyty ravintoloille ainoastaan sopimuksesta. Asiakkaille on kerrottu päiväyksen ylityksestä ja he ovat ostaneet tuotteet alennetulla hinnalla.

Yrittäjä esitti todisteena vuonna 2024 käydyn keskustelun yhden ravintoloitsijan kanssa, jossa käydään läpi päiväysten vanhentuminen. Tämä kävi ravintoloitsijalle, kun tuotteet myytiin alennetulla hinnalla. Oikeuden mukaan on uskottavaa, että samanlaisia keskusteluja on käyty aiemminkin.

Yrityksen pakastimesta löytyi jopa yli kymmenen vuotta sitten päiväyksensä ylittäneitä lihoja, kun sinne tehtiin tarkastus vuonna 2023.

Myyntiä varten pakattuna löytyi esimerkiksi viisi kiloa kirjolohen mätiä, jonka parasta ennen -päivämäärä oli 5.8.2012 ja 30 kiloa vasikanposkea parasta ennen -päiväyksellä 29.5.2016.

Tuotteet sai myydä

Päiväyksen ylittäneiden tuotteiden myyminen ei ole lain mukaan kiellettyä, jos ne ovat laadultaan turvallisia. Yrittäjä kertoo poistaneensa päiväysmerkintöjä toisinaan pakkauksista, mutta vain asiakkaan pyynnöstä. Asiakkaat ovat hänen mukaansa tienneet tuotteen säilyvyyden.

Yrittäjän mukaan terveyden vaarantuminen on ollut hyvin epätodennäköistä, sillä ruuan valmistaja ei ole voinut luottaa päiväykseen vaan hänen on pitänyt arvioida tuotteen laatua omien havaintojen perusteella.

– Teolla ei siten ole aiheutettu konkreettista vaaraa toisen hengelle tai terveydelle, todetaan yrittäjän vastauksessa.

Salmonellanäytteiden ottamista ei yrittäjä mielestään laiminlyönyt, sillä valtaosa tuotteista meni ulkomaisen lipun alla purjehtiville laivoille. Tuolloin ei oikeudenkaan mukaan tarvitse salmonellanäytteitä. Ravintoloille toimitetuista lihoista on otettu yrittäjän mukaan näytteet siltä osin kuin Ruokaviraston ohjeiden mukaan tarvitsee.

Yrittäjä rikkoi osin lakia

Kymenlaakson käräjäoikeuden mukaan yrittäjä ei rikkonut lakia säilyttäessään päiväykseltään vanhentuneita elintarvikkeita tiloissaan.

Oikeuden mukaan hän ei myöskään toiminut väärin myydessään vanhentuneita tuotteita ravintoloille, sillä ravintoloitsijat olivat oikeuden mukaan tietoisia päiväysten ylityksistä. Lisäksi tuotteet on toimitettu ravintola-alan ammattilaisille, joita velvoittavat elintarvikealan säädökset.

Sen sijaan parasta ennen -päiväysten poistaminen on ollut oikeuden mukaan lain vastaista. Se on myös vaarantanut henkeä ja terveyttä.

Lisäksi yrittäjä syyllistyi oikeuden mukaan terveysrikokseen, kun ei pystynyt todistamaan ottaneensa salmonellanäytteet ravintoloille menneistä tuotteista.

Yrittäjä tuomittiin maksamaan sakkoja yhteensä 1 800 euroa sekä menettämään rikoshyötynä valtiolle 177 euroa.

Tuomiosta voi valittaa hovioikeuteen.

Jaa.
Exit mobile version