Takkipakolla halutaan taata asiakkaiden turvallisuus. Humaltuneen henkilön päästäminen talvipakkaseen pelkällä pikkutakilla tai bleiserillä voi olla heitteillejättö.
Iina Kluukeri,
Niina Koskela
Osa yökerhoista alkaa taas talven tullen muistuttaa asiakkaitaan tulevasta takkipakosta.
Esimerkiksi vaasalaiseen yökerho Fontanaan ei pääse sisään ilman ulkovaatteita. Käytäntö on ollut voimassa lokakuusta maalis–huhtikuulle jo viitisen vuotta.
Sama linja on NoHo Partnersilla, jonka viihderavintoloita Helsingissä ovat muun muassa Ilona, Allas Sea Pool, Teatteri ja Löyly.
Yökerhoissa on jo useita vuosia ollut takkipakko talvikuukausina.
Se perustuu asiakkaiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistamiseen, kertoo sijoittajasuhde- ja viestintäjohtaja Sanna Sandvall.
Ravintolalla ja järjestyksenvalvojilla on vastuu asiakkaiden turvallisuudesta ja hyvinvoinnista myös ravintolasta poistumisen jälkeen.
– Ihmistä ei voi päästää ilman päällysvaatteita talvella kotiin. Siinä on riskinsä, että joku vaikka pahimmillaan liukastuu, lyö päänsä tai paleltuu kuoliaaksi, konkretisoi vaasalaisen Fontanaclubin toimitusjohtaja Susanna Tuohiniemi.
Turvallisuusalalla vaatimus koetaan oikeusturvakysymyksenä järjestyksenvalvojille. Asiakkaan päästäminen vähissä vaatteissa ravintolasta talvipakkaseen voi olla heitteillejättö.
– Meillä on velvollisuus vaatia takkia. Se ei ole kiusantekoa, vaan huolenpitoa. Tämä saisi olla käytössä kaikissa ravintoloissa, sanoo alalla vuodesta 1995 työskennellyt Amicus-vartioimisliikkeen toimitusjohtaja Jarkko Savolainen.
Nuorille käytäntö on tuttu
Fontana on rummuttanut asiasta somekanavissaan. Tänä vuonna järjestyksenvalvojat ovat levittäneet sanaa myös ovella pari viikkoa etukenossa.
Opiskelijoille levitetään tietoa, etteivät he yritä sisään pelkissä haalareissa.
Takkivaatimus tulee osalle yhä yllätyksenä.
– Keski-ikäiset yllättyvät eniten – ne, jotka käyvät yökerhossa vain kerran vuodessa pikkujouluaikaan tai firman kokkareissa. Ei siitä yleensä riitaa tule, pientä inttämistä voi olla, kertoo ravintolapäällikkö Henna Korhonen Karmasta Seinäjoelta.
Vähiten vääntöä tulee nuorten kanssa.
– He yleensä ymmärtävät. Vanhemmille joutuu selittämään enemmän. Moni keski-ikäisistä jättää takkinsa hotellihuoneeseen, ja harmitus on suuri, kun se pitää noutaa, järjestyksenvalvojana Vaasassa työskentelevä Jarkko Savolainen kuvailee.
Toisin on NoHo Partnersilla. Jos asiakas yöpyy vaikka yökerhon viereisessä hotellissa ja sanoo tästä ovella, ei häntä velvoiteta hakemaan ulkotakkia.
Takittomuus ei aina tuo säästöä
Yökerhot vakuuttavat, että takkipakossa ei ole kyse rahastuksesta. Fontanassa eteispalvelumaksu on pakollinen ympäri vuoden: sitä ei siis voi välttää, vaikka takkia ei olisikaan.
Seinäjokisessa Karmassa taas narikkamaksua ei ole lainkaan.
Korkeat korot tai pikkukengät eivät sisäänpääsyä kaikkialla estä, mutta sandaaleissa tulijat käännytetään kesälläkin.
– Yleensä edellytän vaihtokenkiä talvella mukaan, jos huomaan oikein korkeat korot. Sekin on turvallisuuskysymys, sanoo Jarkko Savolainen.
NoHo Partnersilla on vaihtokenkiä varten naulakossa kenkäpusseja.