lauantai, 5 lokakuun

Viikonloppuna taivasta kannattaa alkaa tähyilemään heti pimeän tultua.

Viikonlopun aikana on hyvä mahdollisuus nähdä revontulia koko Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitos tiedotteessa.

– Revontulien todennäköisyys Suomessa on suurimmillaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, mutta niitä kannattaa tähyillä myös jo tulevana yönä, sanoo avaruussääpäivystäjä Matias Takala Ilmatieteen laitokselta.

Tiedotteen mukaan paras aika revontulien katseluun on yleensä keskiyön tienoilla, mutta viikonloppuna taivasta kannattaa ruveta tiirailemaan jo heti pimeän tultua.

Odotetaan näkyvän koko Suomessa

Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana, mutta tulevina öinä niitä odotetaan näkyvän koko Suomessa.

Revontulien näkemiseksi tarvitaan myrskyisän avaruussään lisäksi riittävän pilvetöntä taivasta. Ilmatieteen laitos ennustaa perjantain ja lauantain väliseksi yöksi selkeintä taivasta maan pohjoisosiin. Kuitenkin Pohjois-Lapissa pilvisyys on paikoitellen runsasta.

Maan etelä- ja keskiosassa on jonkin verran yläpilveä, mikä voi heikentää mahdollisten revontulien näkyvyyttä.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä selkein taivas on maan itä- ja pohjoisosissa. Yön aikana maan länsiosista leviää runsaampaa pilvisyyttä myös muualle maahan.

Suurimmillaan geomagneettinen myrsky voi yltyä niin voimakkaaksi, että revontulia saatetaan nähdä jopa Välimerellä asti.

Revontulet voivat aiheuttaa häiriöitä

Revontulet johtuvat auringossa keskiviikkona ja torstaina syntyneistä roihuista, joiden yhteydessä avaruuteen sinkoutui myös suuri kaasupilvi eli koronan massapurkaus. Kaasupilvet matkaavat avaruudessa parin päivän ajan, ja niiden ennustetaan osuvan maapallon magneettikenttään perjantain ja lauantain välisenä yönä sekä lauantaina illalla.

Maahan osuessaan massapurkaus synnyttää geomagneettisen myrskyn, jonka näkyvin vaikutus ovat tavanomaista eteläisemmillä alueilla loimottavat revontulet.

Revontulien lisäksi raju avaruussää voi aiheuttaa häiriöitä joissain teknisissä järjestelmissä: esimerkiksi pitkän matkan radioliikenteessä, satelliittipaikannuksessa ja joskus myös sähköverkossa.

Jaa.
Exit mobile version