tiistai, 22 lokakuun

Etanasaalis oli tältä kesältä lähes 5 000 kiloa. Espanjansiruetanan vähentyminen ei olisi mahdollista ilman kaupunkilaisten osallistumista.

Riihimäki on onnistunut vähentämään espanjansiruetanoiden määrää kaupungissa merkittävästi. Vieraslajin hävittämisessä on onnistuttu yhteistyössä kaupunkilaisten kanssa.

Päättyneen kesän etanasaldo oli suuri: 4 950 kiloa.

– Tämä on lähes kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna, kertoo Riihimäen vieraslajikoordinaattori Anne Kulhoranta.

Viime vuosina etanoita on kerätty kaupungissa 2 500–8 200 kiloa.

Kesällä etanoita kerättiin pois luonnosta muun muassa Etanapassi-kampanjan avulla sekä kaupungin järjestämissä etanatalkoissa. Lisäksi kaupunkilaiset noukkivat nilviäisiä eri puolilla Riihimäkeä sijaitseviin etanaroskiksiin, joita oli tänä kesänä 28.

Tehokas torjuntatyö tuottaa tulosta

Riihimäellä on torjuttu espanjasiruetanoita määrätietoisesti usean vuoden ajan. Vuodesta 2020 lähtien torjuntatyötä on tehty levittämällä torjunta-ainetta, järjestämällä talkoita sekä niittämällä ja leikkaamalla puistoalueita.

Riihimäen puistovastaava Satu Nummela kertoo, että vuosien aikana espanjansiruetanoiden määrä on vähentynyt selvästi.

Ilman kaupunkilaisten osallistumista vieraslajin vähentyminen ei olisi mahdollista.

– Voisi sanoa, että ollaan jo niskan päällä, sillä espanjansiruetanoita on ollut paikoin todella paljon, Nummela sanoo.

Vieraslajia tavataan lähes kaikkialla kaupungin alueella, mutta Vahteriston seutu, Metsäkorpi ja Pohjankorpi näyttävät toistaiseksi säästyneet nilviäiseltä.

Tappajaetana syö vaikka oman kaverinsa

Koska vieraslaji on sopeutunut hyvin Suomen ilmastoon, sen torjunta on jatkuvaa työtä. Kaikkiruokaisena sille riittää hyvin syötävää aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn saakka.

Espanjansiruetanat syövät myös eläinten raatoja sekä muun muassa kuolleita lajitovereitaan, minkä vuoksi ne ovat saaneet kansanomaisen tappajaetana-nimensä.

Lisäksi se on tehokas lisääntymään. Yksilö voi kesän aikana tuottaa jopa 300 munaa. Espanjansiruetanan munat ovat hyvin talvehtimiskykyisiä.

Tehokkainta on kerätä etanoita alkukaudesta, koska yksi silloin kerätty etana tarkoittaa satoja etanoita vähemmän syksyllä.

Jaa.
Exit mobile version