Riihimäki tähtää puolustusteknologian ykköspaikaksi Suomessa. Riihimäen kaupungin teknologia- ja innovaatiojohtaja Teemu Seppälän mielestä Riihimäen keskittyminen puolustusteollisuuteen on luonnollista.
– Olemme kansainvälisestikin ainutlaatuinen puolustuspaikkakunta. Varuskunnassamme toimii seitsemän tutkimusyksikköä, jotka ovat kehittyneitä omassa toiminnassaan. Sen lisäksi meillä on puolustusalan toimijoita, kuten Sako ja Millog.
Seppälä vertaa Riihimäkeä Kalifornian Piilaaksoon, josta on kasvanut merkittävä teknologiakeskittymä.
– Tässä on ihan samasta kyse. Me teemme täällä puolustusteknologian ”Piilaakson”, mutta mittakaava on toki pienempi.
Nyt Define-yrityskiihdyttämö kokoaa alan toimijoita laajemminkin yhteen ja hakee niille rahoittajia.
Riihimäellä aloittavan yrityskiihdyttämön tavoitteena on vauhdittaa sellaisten startup-yritysten toimintaa, joiden tuotteet soveltuvat sekä siviili- että sotilaskäyttöön. Kiihdyttämö ottaa siipiensä suojaan 12 yritystä.
– Jumppaamme yritysten bisnesmalleja sekä tuomme sijoittajia kuulemaan ja antamaan palautetta, kertoo Teemu Seppälä.
Osaajille kysyntää
Seppälän mukaan startup-yritykset tarvitsevat julkista ja yksityistä rahoitusta, mutta myös osaajia.
– Vaikka meillä on paljon osaamista Suomessa, tarvitsemme myös kansainvälisiä osaajia. Sekä tietenkin nuoria ja innovatiivisia opiskelijoita.
Opiskelijoita saattaa löytyä Riihimäellä esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoulusta (HAMK) ja Hyriasta. Riihimäen koulut ovat olleet edelläkävijöitä esimerkiksi robotiikan opetuksessa.
Kiinnostusta yrityskiihdyttämöön kuvastaa, että ensimmäiseen koulutusohjelmaan tuli 57 hakemusta 13:sta eri maasta.
Valvontaa tukiasemaverkkoon
Yksi yrityskiihdyttämöön valituista on Rain Global. Yritys kehittää teknologiaa, jolla voidaan seurata tukiasemamastojen ja tukiasemien toimintaa, kuten energiankulutusta, lämpötiloja ja ilmankosteutta niin tukiaseman sisällä kuin ulkona.
Tekniikka antaa mahdollisuuden myös valvoa liikkumista tukiaseman lähellä.
– Tukiasemat ovat kriittistä infraa, jonka tulee olla kunnossa. Maailmassa on 300–400 mastoyhtiötä ja niillä on noin viisi miljoonaa tukiasemaa. Tukiasemien määrä kasvaa koko ajan, kertoo Rain Globalin operatiivinen johtaja Jarne Atsar.
Mastoyhtiöt vuokraavat mastoista paikkoja operaattoreille, jotka tuovat mastoihin omat radiolaitteensa. Rain Globalin valvontateknologialle tuntuu olevan kysyntää.
– Teknologia antaa yleisnäkymän siitä, millaisessa kunnossa verkosto on. Sen avulla voidaan ennakoida huollon tarvetta, eikä vasta, kun laitteista tulee hälytys.
Atsar kertoo, että Rain Globalin asiakkaina on jo kaksi suomalaista mastoyhtiötä. Neuvotteluja käydään tällä hetkellä ympäri maailmaa noin kymmenen yrityksen kanssa.
– Jotta kaikki neuvotteluissa oleva asiakkuudet voidaan hoitaa, tarvitsemme ulkopuolista lisärahoitusta kyvykkään henkilöstön palkkaamiseksi.
Virtuaalisinkoja sotilaskoulutukseen
Atle Defence Technologies oy kehittää virtuaalisinkoja sotilaiden ampumaharjoituksiin. Puolustusvoimissa ampumista voidaan harjoitella virtuaalisesti kovilla ampumisen sijaan.
– Yksi laukaus kovilla maksaa kahdesta kolmeen tuhanteen euroa tai jopa kymmeniä tuhansia. Virtuaalisingoilla harjoittelu tulee paljon halvemmaksi, kertoo toimitusjohtaja Andreas von Koskull.
Virtuaalisingon sensoreiden avulla ampuja saa palautteen siitä, miten hän on osunut kohteeseensa.
Von Koskull kertoo, että Yhdysvaltain puolustusvoimat luopuu harjoittelusta laserlaitteilla ja hakee uusia simulaatioratkaisuja. Ne on tarkoitus saada käyttöön vuonna 2027.
– Toinen iso muutos on, että isojen yritysten lisäksi tämän alan ovet alkavat avautua myös pienille ja ketterille puolustusalan yrityksille.
Jo nyt Atle on saanut merkittävää käytännön apua Riihimäen yrityspalveluista.
– Pelkästään pankkitilin avaaminen puolustusalan yritykselle osoittautui vaikeaksi, eikä se onnistunut ilman kaupungin apua. Toiseksi tämä avaa ovia sekä asiakkaille että sijoittajille myös kansainvälisesti. Kolmas tärkeä asia on, että tämä kokoaa yhteen samanhenkisiä ihmisiä, joilta saa tukea ja ideoita, miten asiat voi tehdä fiksummin yhdessä.
Rahoitus vauhdittaa kasvua
Pienten startup-yritysten menestys ja kasvu vaatii rahoitusta. Sitä ne toivovat saavansa sijoittajilta.
Esimerkiksi Naton innovaatiorahasto on tällä hetkellä miljardiluokkaa. Se tekee sijoituksia Suomessa oleviin pääomasijoitusrahastoihin, mutta sijoittaa suoraan myös kasvuyrityksiin, kertoo Riihimäen kaupungin teknologia- ja innovaatiojohtaja Teemu Seppälä.
– Täällä keskeiset toimijat pääsevät tutustumaan toisiinsa, luomaan yhteyksiä ja kertomaan sijoitusmahdollisuuksista.
Define-yrityskiihdyttämössä ovat mukana Riihimäen kaupungin lisäksi rahoittajina Hämeen ely-keskus ja OP Häme, sekä yhteistyökumppaneina Hämeen ammattikorkeakoulu ja koulutusohjelman toteuttajana sijoitusyhtiö Redstone.
Yrityskiihdyttämön kumppani on sijoitusyhtiö Redstone, jonka pääpaikka on Berliinissä. Redstonen Pohjoismaiden toimitusjohtaja Kaj Hagros toteaa, että puolustusteollisuuden kysyntä on räjähdyksenomaisessa kasvussa.
– Suomessakin alan startup-yritysten määrä on satakertaistunut parissa vuodessa. Kysyntä kasvaa geopoliittisista syistä ja siihen tarvitaan uusia ratkaisuja.