perjantai, 17 toukokuun

Karhua ei tule totuttaa ihmisten läheisyyteen, ja pihapiiriin eksynyt karhu täytyy häätää pois mahdollisimman pian.

Karhut alkavat vähitellen heräillä talviuniltaan. Pesästä nousseet karhut ovat nälkäisiä, sillä pitkä lepo on kuluttanut niiden rasvavarannot vähiin. Alkukeväällä karhujen on vaikeaa löytää ravintoa, jolloin eläimet voivat etsiä ruokaa ihmisten asumusten läheltä.

– Paras tapa ennaltaehkäistä karhun vierailu pihapiirissä on poistaa karhuja houkutteleva ravinto. Karhulla on erinomainen hajuaisti, jonka avulla se löytää ravintokohteet tehokkaasti, Pohjois-Karjalan riistasuunnittelija Kai-Eerik Nyholm Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Lintujen ruokintapaikat on hyvä pitää siistinä ja lemmikkien ruoat karhujen ulottumattomissa. Ruokajätteitä ei tule laittaa roska-astiaan eikä jätteitä saa haudata pihapiiriin.

Jos karhu vierailee pihassa, se tulee häätää pois mahdollisimman nopeasti. Tämän voi tehdä turvallisesti asuinrakennuksen suojasta aiheuttamalla kovaa ääntä. Hätänumeroon tulee soittaa ainoastaan, jos tilanne uhkaa turvallisuutta.

Riistakeskus muistuttaa, ettei karhuja pidä totuttaa tarpeettomasti ihmisten läsnäoloon. Karhuja ei pidä lähestyä tai ruokkia.

Karhukannan seuranta alkaa

Kevään tultua myös karhukannan seuranta jatkuu. Tärkeä osa kannan seurantaa on karhuhavaintojen ilmoittaminen. Erityisen tärkeitä ovat havainnot karhupentueista, sillä karhujen kanta arvioidaan pääosin niiden perusteella.

Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän karhujen kanta-arvion mukaan Suomessa elää yli vuoden ikäisiä karhuja noin 1 700.

Karhuhavainnosta voi ilmoittaa paikalliselle petoyhdyshenkilölle.

Petoyhdyshenkilöt ovat vapaaehtoisia koulutettuja asiantuntijoita, jotka tarkastavat ja määrittävät suurpetohavaintoja. Kansalaisten toivotaan ilmoittavan tekemistään susi-, karhu-, ilves- ja ahmahavainnoista alueen petoyhdyshenkilöille.

Jaa.
Exit mobile version