Helsingin poliisi ja tulli ovat takavarikoineet vuosina 2022–2024 salakuljetettuja pillereitä yli neljä miljoonaa kappaletta. Osa on päätynyt huumeiden katukauppaan Suomessa.
TALLINNA Kansainvälisessä operaatiossa kiinni jäänyt romanialainen pilleriliiga on salakuljettanut Viron kautta Suomeen poikkeuksellisen suuria eriä huumaavia reseptilääkkeitä.
Vuosina 2022–2024 salakuljetetut lääkkeet päätyivät katukauppaan Suomessa.
Liiga toi Ksalol- ja Rivotril-nimisiä huumaavia tabletteja maanteitse Romanista Tallinnaan, josta ne kuljetettiin matkustajalautoilla Suomeen. Ksalol-pillerit tunnetaan Suomen katukaupassa nimellä ”loli”. Rivotrilejä puolestaan kutsutaan ”rivoiksi”.
Helsingin poliisin ja tullin yhteistyönä näitä on takavarikoitu yhteensä yli neljä miljoona kappaletta.
Ksalolin lääkeaine alpratsolaami ja Rivotrilin vaikutava aine klonatsepaami kuuluvat bentsodiatsepiineihin. Alpratsolaamia käytetään lääketieteessä ahdistuneisuuden ja tuskaisuuden lievittäminen sekä paniikkihäiriöiden hoitoon, klonatsepaamia puolestaan ensisijaisesti epilepsian hoitamiseen.
Katukaupassa yhden tabletin arvo on ollut noin 1–1,5 euroa, kertoo rikoskomisario Matias Björklund Ylelle puhelimitse ja sähköpostitse.
– Tabletit on pystytty yhdistämään samoihin rikollisryhmiin Romaniassa ja Serbiassa. Romaniassa on tähän liittyen tutkinnassa neljä klaanipohjaista rikollisryhmää, joilla on yhteydet Serbiaan, Björklund sanoo.
Kansainvälinen isku lopetti toiminnan
Tapauksen ympärille syntyikin kahden viime vuoden varrella laaja kansainvälinen tutkinta. Siinä ovat olleet mukana Suomen lisäksi Viron, Romanian ja Serbian viranomaiset sekä Europol ja EU:n rikosoikeudellisen yhteistyön virasto Eurojust.
17. lokakuuta järjestetyssä operaatiossa viranomaiset iskivät pilleriliigan kimppuun samanaikaisesti eri maissa. Ympäri Eurooppaa otettiin kiinni yhteensä lähes viisikymmentä epäiltyä avainhenkilöä.
Pillerien lisäksi takavarikkoon saatiin muun muassa käteistä rahaa, aseita ja luksusautoja.
Matias Björklund toteaa pilleriliigan toiminnan olleen Suomessa poikkeuksellista ainakin kahdella tavalla.
Ensinnäkin takavarikoidut pillerierät olivat huomattavan kookkaita.
– Kaikki yli sadantuhannen tabletin erät ovat jo poikkeuksellisen suuria. Tässä tapauksessa suurin yksittäinen takavarikoitu erä oli 406 000 tablettia, Björklund kertoo.
Tabletteja on ollut niin paljon, että alussa pelkästään niiden laskeminen oli Björklundin mukaan haasteellista.
Lääkkeet olivat peräisin suoraan serbialaiselta lailliselta Galenika-lääketehtaalta. Rikolliset käyttivät niiden hankkimiseen peitefirmaa.
Toiseksi ulkomaiset rikolliset vastasivat huumepillerien tukkumyynnistä.
– Maahantuonti ja levitys on ollut täysin ulkomaalaisten käsissä. Kenelläkään heistä ei ole ollut kiinteitä siteitä Suomeen, sanoo Björklund.
Laittomien lääkkeiden maahantuojat ovat siis käyneet Suomessa ”keikkailemassa” lyhytaikaisilla asumisjärjestelyillä. Osa romanialaisista ryhmistä on järjestänyt Suomeen myös keikkailevia myyjäryhmiä eli katukaupassakaan ei ole aina ollut mukana Suomessa asuvia.
– Aiemmin tällainen toimintamalli on ollut tuttu lähinnä omaisuusrikoksista, kertoo Matias Björklund.
Helsingin poliisilla ja tullilla on ollut Ksalolin ja Rivotrilin maahantuonti- ja levitystapauksiin liittyen yhteensä 41 vangittua. Viimeiset vangittiin tämän vuoden loka-marraskuussa.
– Lisäksi levitys- ja myyntitapauksiin liittyen tekijöitä on ollut kiinni noin 20, sanoo Björklund.
Liiga kuljetti aineet nopeasti Viron läpi
Virolaisille maan kautta kulkeva massiivinen pillerivirta tuli täytenä yllätyksenä.
Viron pohjoisen poliisipiirin huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden osaston päällikkö Rait Pikaro kertoo kuulleensa toiminnasta vasta suomalaisilta kollegoiltaan vuoden 2023 alussa.
Pikaron mukaan miljoonaluokan pillerinpyöritys jäi virolaisilta huomaamatta, koska maata käytettiin vain salakuljetuksen kauttakulkuväylänä.
– Koska tabletit eivät päätyneet Viron markkinoille, meiltä puuttui uhkasignaali. Se oli yksi heidän ovelista toimistaan, jolla he välttivät Viron poliisin huomion, Pikaro sanoo.
Lääkkeet tuotiin Viroon piilotettuna pääasiassa ajoneuvojen vararenkaisiin. Monissa tapauksissa kuljetustapa vaihtui ennen Suomen-lauttaan nousemista.
– Esimerkiksi niitä piilotettiin suurempia määriä vaatteiden sekaan ja liikuttiin sitten tavallisina matkustajina, Rait Pikaro kuvailee.
Myös virolaisesta näkökulmasta kyseessä on ollut todella ison luokan salakuljetusoperaatio.
– Tämä on monen maan poliisi- ja tulliviranomaisten työvoitto. Puhumme kuitenkin miljoonista takavarikoiduista pillereistä ja todennäköisesti yhtä suuresta määrästä, joka pääsi perille katukauppaan, Pikaro toteaa.