maanantai, 20 toukokuun

Safariyhtiön toimitusjohtaja haluaa lisää valvontaa ja myös rangaistuksia niille matkailuyrityksille, jotka eivät noudata pelisääntöjä.

Katso, mitä hotelliketjun johtaja ja matkailututkija odottavat Rovaniemen kaupungin uudelta yhteistyöryhmältä.

Rovaniemen matkailun talvisesonki on kuumentunut nopeasti uusiin ennätyksiin koronaepidemian jälkeen. Kuumenemisen mukana tulleisiin lieveilmiöihin ja ylilyönteihin halutaan nyt ratkaisuja – ja jopa rangaistuksia.

Esimerkiksi maakunnanlaajuisen Lapland Safaris -yhtiön mukaan Rovaniemellä on nyt myös sellaisia toimijoita, jotka joko eivät tiedä tai halua noudattaa pelisääntöjä. Siksi yhtiö toivoo kaupungin ja viranomaisten lisäävän valvontaa ja antavan tarvittaessa myös rohkeasti sanktioita.

– Jos mennään luvatta kyläyhdistyksen laavulle, niin tämähän on luvatonta tavaran haltuunottoa. Eikö se ole rikos? Eikö niistä jonkinnäköisiä rangaistuksia silloin kuulu antaa, sanoo toimitusjohtaja Rami Korhonen.

Vilkkain talvisesonki tuo Rovaniemen keskustaan niin paljon kelkkahaalareihin sonnustautuneita turisteja, että paikalliset ovat katukuvassa pieni vähemmistö.

Korhosen mukaan varsinaisesta massaturismista ei voida kuitenkaan Lapissa vielä puhua.

– Se massaturismin tunne voi syntyä tietyissä liikenteen solmukohdissa, mihin suuri osa matkailijoista päätyy samaan kellonaikaan. Kyllä meidän kokemus on, että kun lähdetään pois kaupungin valoista varsinaisen Lapin kokemuksen äärelle, ei siellä ole massoista tietoakaan.

Työryhmä hakee hallittua kasvua

Lapissa on nyt ratkaistavana isoja kysymyksiä: miten pärjätään tulevina talvisesonkeina, jos – ja todennäköisesti kun – matkailijavirrat vain kasvavat ja ennätystehtailu jatkuu.

Rovaniemen alueella kysymyksiin etsitään vastauksia vastikään perustetussa yhteistyö- ja suunnitteluryhmässä, jossa on viranomaisia sekä matkailuelinkeinon ja sidosryhmien edustajia. Myös toimitusjohtaja Rami Korhonen on mukana ryhmässä.

Matkailun kehitysryhmän tavoitteena on parantaa yhteistyötä ja luotsata matkailua kohti kestävää kasvua. Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta odottaa ryhmältä erityisesti pelisääntöjen kirkastamista.

– Että matkailijamäärän kehitys saataisiin hallintaan. Ja keskeisenä asiana juuri tämä kiinteistöjen käyttötarkoitus, kaavoittaminen ja nimenomaan niiden kaavamääräyksien noudattaminen. Sitä kautta pystytään positiivisella tavalla kontrolloimaan sitä kokonaisvolyymia.

Kaupunki pystyy ohjaamaan matkailutoimintaa myös uusilla kaavamääräyksillä, mutta se tuo tuloksia hitaasti. Muutoksia tarvittaisiin jo ennen ensi talvea, koska lisääntyvät matkailijamäärät uhkaavat vain pahentaa huippusesongin ongelmia.

Samaan aikaan paikalliset matkailuyrittäjät sanovat, että alalle tarvittaisiin lisää yrityksiä ja työntekijöitä, jos tulevista turistimääristä halutaan selvitä kunnialla. Yrityksiä vain on vaikeaa polkaista pystyyn, kun monet yrittäjät ovat koronan jälkeen uupuneita tai muuten varovaisia ja iso osa osaavista työntekijöistä vaihtoi alaa pandemian aikana.

Jaa.
Exit mobile version