sunnuntai, 19 toukokuun

Kaupunginhallitus päätti ottaa 45,8 miljoonaa euron talousarviolainan kaupungin investointeihin. Lainoilla rahoitetaan muun muassa Napsun monitoimitalon ja Häkinvaaran päiväkodin rakentamista.

Rovaniemi ottaa suunnitellusti talouarviolainaa saattaakseen loppuun jo päätetyt suuret investoinnit. Samalla kaupunki pyrkii myös tasapainottamaan taloutta pitkässä juoksussa. Kuva: Mia Sivula / Yle

Valtuuston hyväksymän talousarvion 2024 mukaan tänä vuonna nostettavien talousarviolainojen kokonaismäärä voi olla enintään 86,5 miljoonaa euroa. Pitkäaikaisia talousarviolainoja ei ole tänä vuonna vielä nostettu.

– Vaikka nyt tehdyt lainapäätökset vaikuttavat äkikseltään suurilta, niin ne ovat kuitenkin taloussuunnitelman puitteissa tehtyjen päätösten rahoittamiseksi tarkoitettuja. Nyt viedään loppuun jo tehdyt investointikohteet Napsu ja Häkinvaara, suunnielmien mukaan, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Susanna Viitala.

Toisella kädellä velkaa, toisella tasapainotusta

Rovaniemen talouden tasapainottamistyö jatkuu. Nyt ohjausryhmän tarkastelussa ovat konserni, toimitilat ja henkilöstöresurssit

Kaupungin talouden tasapainottamistyön tavoitteena on saada talous tasapainoon vuoden 2027 loppuun mennessä. Tämä edellyttää toimintakatteen vahvistumista noin kymmenellä miljoonalla eurolla taloussuunnitelmakaudella vuoteen 2027 mennessä. Valmistelua varten on nimetty poliittinen ohjausryhmä, joka kokoontuu kevään aikana ja ohjaa työskentelyä. Valtuustoryhmät ottavat myös osaa tasapainottamistyöhön.

– Rovaniemen kaupungilla on monia toimintoja, joiden päällekkäisyyksiä on hyvä tutkia. Niitä on konsernin toiminnoissa, kiinteistötoimessa ja henkilöstörakenteessa. Tämä ei tarkoita kuitenkaan minkään toiminnon lakkauttamista automaattisesti, vaan katsotaan rauhassa kuinka ehkä jopa vähenevät resurssit voidaan kohdentaa tarkoituksenmukaisesti, sanoo Susanna Viitala.

Valtuutetut ja viranhaltijat mukana tasapainottamistyössä

Lautakunnat tarkastelivat huhtikuussa tasapainottamisen mahdollisia toimenpiteitä. Tasapainottamista käsitellään tässä kuussa talousaiheisessa valtuustoseminaarissa ja kaupunginhallituksen kehysriihessä.

Rovaniemen kaupungin konsulttiyhtiö FCG Oy:ltä tilaama yhteenveto selvityksestä talouden tasapainottamisen keinoista valmistuu touko-kesäkuussa. Selvitystyö toimii suunnittelun ja päätöksenteon tukena. Tasapainotustyön pohjaksi FCG haastatteli viranhaltijoita. Haastattelujen perusteella tunnistettiin viisi keskeistä teemaa, joiden ympärille talouden tasapainottamista voidaan rakentaa: vapaaehtoiset tehtävät ja avustukset, palveluverkko, konserni, toimitilat ja henkilöstöresurssit.

Jaa.
Exit mobile version