torstai, 4 heinäkuun

Varislinnut voivat varastaa pesästä pieniä poikasia, kun ihmisen lähestymisen uhkaavaksi kokeva emolintu lentää pesästä.

Sääksien pesien läheisyydessä liikkuvat ihmiset voivat aiheuttaa vaaratilanteita sääksien poikasille.

– Sääksien pesintäaikaan munille ja poikasille aiheutuu vakavaa uhkaa, jos ihminen tulee liian lähelle pesää, petolintujen valtuutettu pesäntarkastaja Tapio Osala kertoo.

Sääkset pesivät tavallisesti rantapuissa. Linnut voivat häiriintyä esimerkiksi pesän lähelle tulevista uistelijoista, melojista ja muista veneilijöistä. Jo 200–300 metrin matka pesäpuusta voi olla liian lähellä.

– Kun huomaat ylläsi lentävän ja varoittavasti ääntelevän suurikokoisen linnun, se voi olla hädissään oleva sääksi, jolla on pesä lähellä. Pesää ei välttämättä näe veneeseen.

Sääkset nousevat pesästä lentoon, jos kokevat ihmisten läheisyyden uhkaavaksi.

Kun emolinnut lähtevät pesästä, esimerkiksi varikset voivat nopeasti käydä pesässä varastamassa munia tai pieniä poikasia.

Turun yliopistolla ja Saaristomeren tutkimuslaitoksella on kuvauslaitteisto Seilin saaressa, missä sääksi on tehnyt pesän merimerkin päälle.

Viime viikolla kuvatulla videolla näkyy, kuinka pesästä noin sadan metrin päässä kulkeva veneilijä säikäyttää emolinnun pesästä lentoon. Vain muutamien sekuntien päästä varis käy ryöstämässä pienen sääksen poikasen.

Varislintujen lisäksi sääksien poikasille varaa voivat aiheuttaa petolinnut, kuten kanahaukka, merikotka ja huuhkaja.

– Pesimisrauhan rikkominen on suuri ongelma. Sääksillä on normaalisti kolmen poikasen pesiä. Rengastustyössä olemme huomanneet, että useita poikasia on hävinnyt pesistä.

Sääksien pesintää voi seurata livekamerasta

Pohjanmaan Merikotkat on sääksien ja merikotkien suojeluun keskittyvä yhdistys. Kuopion kaupunki toteuttaa yhteistyössä yhdistyksen kanssa pesinnän seurantaa livelähetyksessä Etelä-Kallavedellä.

– Livekameran välityksellä voi turvallisesti seurata lintujen pesintää ilman pelkoa, että niitä häiritsee, Osala sanoo.

Jos sääksien pesintää haluaa seurata luonnossa, tulisi Osalan mukaan turvaväliä pesään olla ainakin 300 metriä. Veneellä liikkuessa täytyy muistaa, ettei saa ajaa ikinä kohti pesää, sillä linnut voivat pelästyä kauempaakin lähestyvää venettä.

Pohjanmaan Merikotkat pitää Juurusvedellä kameraa sääksien pesinnästä. Osala on pystyttänyt paikalle kyltin, jossa ilmoitetaan sääksien pesinnästä. Kyltissä muistutetaan eläinsuojelulaista, jossa muun muassa linnun pesäpuu määrätään rauhoitetuksi ja kielletään pesivien lintujen tahallinen häiritseminen.

Sääkset, kuten muut petolinnut, ovat herkkiä ihmisen toiminnalle erityisesti alkukesästä, kun poikaset ovat pieniä. Poikaset rengastetaan noin kuuden viikon ikäisinä. Suomessa tarkastetaan vuosittain yli tuhat sääksenpesää.

Jaa.
Exit mobile version