maanantai, 20 toukokuun

Fröbelin palikat -yhtye nousee lavalle ensimmäistä kertaa aikuiselle yleisölle suunnatulla festivaalilla kesän 2024 Ruisrockissa. Festivaalien julkistettua lastenyhtyeen yhdeksi esiintyjistään sosiaalisessa mediassa reagoitiin videoilla, joissa hehkutettiin kiinnitystä.

Kysyimme Ruisrockin promoottori Mikko Niemelältä, miksi nostalgia puhuttelee tällä hetkellä.

– Somessa alkoi olemaan tämmöistä liikehdintää, että Fröbelin palikat pitäisi saada Ruissiin, Niemelä sanoo.

Hän kertoo, että bändiä oli tavoiteltu aiemminkin, mutta yhtye oli kategorisesti kieltäytynyt niin sanotuista aikuiskeikoista.

Viestejä satoi tällä kertaa niin rankasti, että Niemelä mietti:

– No hitto, miksi ei kokeiltaisi?

Fröbelin palikoiden laulaja-kitaristi Mats Lillrank kertoo, että bändi teki 2010-luvulla havainnon: yleisössä oli aikuisia, jotka kertoivat käyneensä bändin keikoilla 1990-luvun alussa. Nyt he puolestaan olivat tuoneet oman jälkikasvunsa keikalle.

– Siitä tulee olo, että nyt on joku asia tehty hyvin, jos kaikkien näiden vuosien jälkeen vielä omille lapsille tarjotaan ”palikkamusiikkia”.

Lillrank kertoo, että Fröbelin palikat myöntyi soittamaan Ruisrockissa, koska festivaalilla on pitkät perinteet ja legendaarinen asema.

Ruisrockin Mikko Niemelän mukaan Fröbelin palikoiden musiikki yhdistää sukupolvia. Laulut ovat soineet monen lapsuudessa ja luultavasti teini-iässä sekä nuorena aikuisena kotibileissäkin.

– Varmasti lapsena, mutta ehkä vähän vanhempanakin on saattanut ”Sutsisatsit” kotibileissä pyöriä, Niemelä sanoo.

Fröbelin palikat on vuonna 1987 perustettu lapsille suunnattua rokkia soittava yhtye. Bändin jäsenet ovat koulutukseltaan lastentarhanopettajia. Yhtye on julkaissut kymmenen levyä.

Vastapainoa huolille

Nostalgia on yksi syy, miksi 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa soinut lastenmusiikki puhuttelee yhä Fröbelin palikoiden tapaan.

Kahvilan terassilla istuskelevat Anika Ylimys ja Niklas Kankaanpää toteavat yhteen ääneen, että lapsuusvuosilta tuttuja biisejä tulee kuunneltua jonkin verran, mutta ei päivittäin.

He kertovat nostalgisen musiikin nostavan pintaan haikeita, mutta samalla iloisia ja turvallisia tunteita. Tunteet muistuttavat ajasta, jolloin oli helpompaa.

– Minusta tuntuu, että meidän yhteiskuntamme on kyynisessä paikassa. Tämän tyyppinen heittäytyminen lastenmusiikkiin on todella lämmittävä ajatus, vastaa puolestaan Anni Pokela, kun häneltä kysytään, onko tämä kuullut Fröbelin palikoiden esiintyvän kesän festivaalilla.

Miika Piekkala pitää Fröbelin palikoille omintakeista leikin ja laulun yhdistelmää tervetulleena.

– Leikkimisen pitäisi tulla takaisin, hän toteaa.

Pokelalle ja Piekkalalle turvallista nostalgiaa luo 2000-luvun alussa soinut musiikki.

Pokela sanoo, että 2000-luvun alun estetiikalle ominainen värikkyys ja huolettomuus luo vastapainoa tämän päivän suurille yhteiskunnallisille huolille.

Ruisrockin Mikko Niemelä kertoo huomanneensa nostalgian vahvan vaikutuksen nykymusiikissa. Se näkyy hänen mukaansa muun muassa siinä, että nykyhiteissä samplataan paljon vanhoja kappaleita ja lainataan vanhojen hittien kertosäkeistä.

– Selvästi nostalgiajutuille on kysyntää ja niitä halutaan tarjota, vaikka pääfokus onkin mieluummin tulevaisuudessa kuin peruutuspeilissä, Niemelä sanoo.

Fröbelin palikoiden solisti Mats Lillrank kertoo tunnistavansa bändinsä nostalgisen vetovoiman ja sanoo, että Ruisrockissa heidän settilistansa tulee luultavasti painottumaan bändin alkuaikojen hitteihin.

Jotkut kappaleet ovat sellaisia, että ne on pakko soittaa.

– Mä luulen, että jos ei Sutsisatsia tai Leijonanmetsästystä vedetä, me ei päästä lavalta pois, Lillrank sanoo.

Fröbelin palikat on Puoli seitsemän -ohjelman vieraana perjantaina 10.5. Yle TV1 ja Yle Areena klo 18.30.

Jaa.
Exit mobile version