perjantai, 20 syyskuun

Loppukesän kuivuus on pitänyt metsien tatit vielä pääosin piilossa. Rysäyksenä tulleet sateet saattavat houkutella sienet kasvuun.

Syksy on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen lämmin. Lämmin metsä olisi suosinut sienisatoa monin tavoin, mutta vähäiset vesisateet eivät ole riittäneet nostamaan tatteja maasta.

– Nimenomaan lämmin pitää olla, mutta heinä-elokuussa pitäisi tulla myös sadetta, mitä nyt ei ole tullut, kertoo luonnonsieniä ostavan perheyrityksen toimitusjohtaja Loreno Dalla Valle.

Pohjois-Karjalassa Polvijärven Sotkumassa toimiva yritys ostaa luonnonsieniä Savo-Karjalasta, Länsi-Suomesta, Lapista, Oulusta ja Kainuusta. Sieniä viedään Italiaan.

Toistaiseksi tatteja on noussut pieniä määriä lähinnä Oulun seudulla ja Pohjois-Pohjanmaalla sellaisilta paikoilta, jotka ovat saaneet sadetta.

Luonnonsienien ja marjojen ostotoiminta aloitettiin tänä vuonna heinäkuussa.

– Herkkutatteja on tullut hyvin pieniä määriä. Olemme ostaneet tänä syksynä kantarelleja, mustatorvisieniä, tuorehaaparouskuja ja suppilovahveroita. Mustikoita ja puolukoita on tullut paljon.

Viikonlopun sateiden odotetaan tuovan käänteen

Jos vesisateesta on ollut heinä-elokuussa puutetta, on sitä saatu viime päivinä runsaasti. Osassa Suomea on tullut loppuviikosta muutamassa päivässä niin paljon vettä, että se vastaa koko syyskuun keskimääräisiä lukemia. Myös sunnuntaille on luvassa sateita.

Tämä voi viimein olla käänne, joka nostaa tatit pääsatoon. Sadon pituus riippuu puolestaan siitä, kuinka pitkään lämpöä ja valoa riittää. Viime vuonna lumisateet alkoivat jo lokakuussa.

Loreno Dalla Valle uskoo, että tattien satokaudesta tulee vielä hyvä.

– Jos ihmeempiä ei tapahdu, meillä on aikaa useita viikkoja eteenpäin, ainakin lokakuun puoliväliin saakka, hän sanoo.

Jaa.
Exit mobile version