lauantai, 5 lokakuun

Ruokavirasto pyysi laboratoriolta selvitystä siitä, miten salmonellanäyte oli päässyt saastumaan ja miten laboratorio aikoo korjata toimintaansa, jottei vastaava toistuisi.

Elisa Paljakka,

Minna Kaipainen

Lappeenrantalaisen Kuorttisen luomukanalan salmonellatestin tehnyt laboratorio on saanut kehotuksen korjata toimintatapojaan salmonellatestauksessa.

Ruokaviraston pyytämässä selvityksessä kävi ilmi, että näytteiden käsittelyssä laboratoriossa on ollut vaiheita, jotka lisäävät ristisaastumisen riskiä.

Laboratorio on kuitenkin noudattanut lainsäädännön vaatimuksia ja Ruokaviraston ohjeistusta salmonellanäytteiden käsittelystä, Ruokavirasto kertoo.

Lappeenrantalainen Kuorttisen kanala kärsi miljoonatappiot väärän salmonellatuloksen vuoksi. Salmonellabakteeri ei ollutkaan peräisin Kuorttisten tilalta vaan näytettä tutkineesta laboratoriosta.

Salmonellatyyppi on melko harvinainen Oranienburg-bakteeri, joka oli peräisin vertailunäytteestä. Vertailunäytteitä käytetään laboratorioissa osoittamaan menetelmien ja tutkimusten toimivuutta. Ruokavirasto pääsi nopeasti bakteerin alkuperän jäljille vertaamalla bakteerikantoja toisiinsa.

Ei muita tartuntatapauksia

Tilanäytteen tutki Eurofins Scientific Finland Oy -laboratorio Helsingissä. Se on osa kansainvälistä Eurofins Scientific -konsernia, joka tuottaa ympäristö- ja elintarviketestausta 62 maassa.

Ruokaviraston vastaava erityisasiantuntija Taija Rissanen sanoo, että salmonellabakteeri on erittäin herkkä leviämään laboratorio-olosuhteissa.

– Näytteiden saastuminen ei ole täysin tavatonta, sillä salmonellatutkimus on hyvin herkkä ja siinä on suuri riski ristikontaminaatioille, Rissanen sanoo.

Muita näytteitä ei ole Ruokaviraston tietojen mukaan saastunut tapauksen yhteydessä.

Laboratorion jo toteuttamat ja suunnittelemat korjaavat toimenpiteet prosessinsa parantamiseksi ovat Ruokaviraston mukaan asianmukaisia.

Pahin sanktio, jonka Ruokavirasto laboratoriolle olisi voinut antaa, olisi keskeyttää sen valtuudet toimia akreditoituna eli viranomaisen hyväksymänä salmonellan testauslaboratoriona.

Kuka korvaa miljoonavahingot

Kuorttisen kanala joutui lopettamaan yli 4 000 parhaassa iässä olevaa luomukanaa. Tuhottavaksi joutui myös 100 000 kananmunaa.

On yhä epäselvää, mistä kanatuottajat saavat korvaukset menetyksistään.

Maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston ylijohtaja Minna-Mari Kaila sanoi keskiviikkona, ettei ota kantaa korvauskysymykseen, ennen kuin selvitys tapahtuneesta on valmis.

Kuorttisen kanala on yksi Suomen ensimmäisistä luomukanaloista.

Jaa.
Exit mobile version