Tomi Raijas joutui siirtämään ravintolansa toiseen paikkaan, kun tilat lähtivät alta.
Helena Korpela,
Ville Toijonen
Suomi on täynnä erityisiä kuppiloita ja ravintoloita. Yksi sellainen on Ruokolahdella Etelä-Karjalassa sijaitseva Alppimaja.
Alppimaja on toiminut vuodesta 1977 lähtien entisessä Osuuskaupan talossa Ruokolahden kirkonkylällä. Trafiikki ravintolassa oli kovimmillaan 1980-luvun alussa, mutta kävijöitä on riittänyt sen jälkeenkin.
Esimerkiksi vuonna 2018 Yle vieraili ravintolassa läskisoosikerhon tapaamisessa. Silloin opittiin muun muassa se, että ruokolahtelainen läskisoosi pitää suurustaa ruisjauholla.
Tänä syksynä osalle paikallisista iski hätä käteen, sillä entinen Osuuskaupan talo puretaan. Alppimajan yrittäjä Tomi Raijas päätti kuitenkin muuttaa ravintolansa sadan metrin päähän entisen pankin tiloihin neuvottelujen jälkeen.
– Olemassaolevia rakennuksia tässä lähistöllä on aika vähän. Piti oma ratkaisu saada aikaiseksi, Raijas kertoo.
Ravintolan tulevaisuudesta on käyty keskusteluja vuosia, kertoo yrittäjä:
Alppimajamaisuus on kaukana
Nykyisestä ravintolasta alppimajamaisuus loistaa poissaolollaan.
Sen sijaan pankkiautomaatti ja pankkiholvi rakennuksesta löytyvät. Itse asiassa haastattelu keskeytyy, kun joku nostaa rahaa ulkoseinän automaatista. Näpyttelyn ja rahan nostamisen ääni kuuluu selkeästi sisälle ravintolaan.
– Miellyttävä setelin kahinan ääni. Kyllä sitä tässä kassallakin mielellään kuuntelee, Raijas hymyilee.
Pankkiholvissa paksut seinät
Ravintolassa olevaan valkoisen järeään pankkiholviin on pitänyt ilmastoinnin takia porata reikiä, jotta ilmanvaihto siellä toimisi.
– Työmiehillä oli siinä ihan hommaa. Seinän paksuus on noin 35 senttiä ja terästankoa on muutaman sentin välein, Raijas kertoo.
Järeä turvakalusto herättää kysymyksen, mitä holvissa oikein pidetään. Onko holviin laitettu kaikkein arvokkain asia ravintolassa?
– Periaatteessa. Siellä on kaljaa.
Raijas tarkentaa, että holvia pidetään varastona. Siellä on alkoholia ja pakastimia ruokatarvikkeita varten.
Raijaksen mukaan ruokolahtelaiset ovat ottaneet vuosikymmeniä toimineen Alppimajan jatkon uusissa tiloissa ilahtuneesti vastaan.