tiistai, 21 toukokuun

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter (DN) onnistui vahvistamaan useita tapauksia, joissa poliisit ovat jääneet kiinni tietojen vuotamisesta rikollisjengeille.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter (DN) on tehnyt laajan selvityksen maan poliisin yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Selvityksen aikana DN:lle selvisi, että Ruotsin rikollisjärjestöjen palkkalistoilla on poliiseja, jotka vuotavat jengeille salaisia tietoja.

Vuodesta 2018 lähtien Ruotsin poliisi on aloittanut 514 tutkintaa epäillyistä tietovuodoista. Tapauksista valtaosa jää selvittämättä. DN onnistui kuitenkin vahivstamaan useita tapauksia, joissa poliisit ovat jääneet kiinni tietojen vuotamisesta jengeille.

Esimerkiksi vuonna 2021 Camillana tunnettu poliisijohtaja jäi kiinni itse teossa, kun hänen liikkeitään salaa valvoneet kollegat näkivät hänen poistuvan Länsi-Ruotsissa sijaitsevan kylpylähotellin huoneesta vain minuutteja korkean profiilin jengijohtajan jälkeen.

Toisessa tapauksessa rikostutkijana työskennellyt nainen jäi kiinni tietojen vuotamisesta Kurdikettuna tunnetun Foxtrot-johtaja Rawa Majidin serkulle.

Naisella oli DN:n mukaan merkittävä rooli Tukholman jengiväkivaltaan liittyvien rikosten selvittämisessä.

– Kun jossain ammuttiin tai räjähti, nainen soitettiin paikalle, lehti kirjoittaa.

Nainen oli aikanaan ryhtynyt kuulustelemaan Majidin serkkua uusien rikosepäilyjen vuoksi. Lopulta Ruotsin poliisi onnistui paljastamaan tiiviin viestien vaihdon kaksikon välillä. Samalla selvisi, että heillä oli romanttinen suhde.

”Kyseessä on erittäin vakava asia”

Ruotsin poliisiin pesiytyneen korruption paljastuminen on lyhyessä ajassa järkyttänyt käsiin räjähtäneen jengirikollisuuden kanssa kamppailevan maan kansalaisia.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kommentoi tänään uutistoimisto TT:lle pitävänsä DN:n selvityksen paljastuksia erittäin huolestuttavina.

– Siihen liittyy valtavia riskejä, jos ihmisten luottamus poliisiin heikkenee. Ihmiset saattavat ajatella, että jengit ovat mafian tavoin soluttautuneet poliisien joukkoon. Kyseessä on erittäin vakava asia ja siihen on puututtava, Kristersson sanoo.

– Tämä kertoo siitä, että yhteiskunnassamme on haavoittuvuuksia, oikeuslaitosta myöten, Ruotsin oikeusministeri Gunnar Strömmer puolestaan sanoo maan yleisradioyhtiö SVT:lle.

Strömmer kertoo kutsuneensa maan poliisin ylimmän johdon koolle tiistaina.

– Tulemme keskustelemaan vastikään ilmi tulleista tiedoista, poliisin tekemistä toimenpiteistä tällaisten soluttautujien kitkemiseksi, siitä millaisia toimia vielä tarvitaan, sekä siitä, onko hallituksen jotenkin puututtava asiaan.

Jaa.
Exit mobile version