Tutkijoiden mukaan silakoiden käyttöä ravinnoksi voidaan lisätä turvallisesti, sillä paperiteollisuuden mereen laskemien myrkkyjen määrä on vähentynyt.
Itämereltä pyydetyn silakan haitta-ainepitoisuudet ovat vähentyneet selvästi, kertoo Ruotsin yleisradion SVT:n Uppdrag Granskning -toimituksen tilaama tutkimus.
Tutkimus tehtiin ottamalla näytteitä silakoista 12 kohteesta Sveanmaan rannikolla, joka sijaitsee molemmin puolin Tukholman saaristoa.
Tulosten mukaan dioksiinin ja PCB-myrkyn pitoisuudet ovat laskeneet 30 prosentilla verrattuna viisi vuotta sitten tehtyyn vastaavaan tutkimukseen.
Ruotsalaisen IVL-instituutin tutkija Magnus Karlsson arvioi, että näillä pitoisuuksilla aikuiset ihmiset, jotka eivät ole enää lapsentekoiässä, voivat syödä Itämeren silakkaa ilman rajoituksia. Nuoremmille henkilöille Karlsson asettaisi ylärajaksi sata silakka-annosta vuodessa.
Karlsson huomauttaa, että nämä rajat pätevät, jos henkilöt eivät saa dioksiineja muualta ravinnostaan.
Ympäristömyrkkyjen väheneminen johtuu SVT:n mukaan erityisesti paperiteollisuuden supistumisesta.
Vastaavia tutkimustuloksia on saatu myös esimerkiksi, kun on tutkittu etelänkiislan munien tai ahventen myrkkyjäämiä.